Dönem Sonu Faaliyet Haftası Düzenlenecek
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından 2024-2025 eğitim-öğretim yılının ilk dönemi sona ererken, öğrencilerin eğlenceli, sanatsal, kültürel, sportif ve bilimsel etkinliklerle öğretici zaman geçirmeleri amaçlanıyor. Bu çerçevede 13-16 Ocak tarihleri arasında ‘Dönem Sonu Faaliyet Haftası’ gerçekleştirilecek. Geçen yıl, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in talimatıyla hayata geçirilen bu uygulama, öğrencilerin sanatsal, kültürel, sportif ve bilimsel faaliyetlerde aktif rol almasını teşvik etmek amacıyla başlatılmıştı. Aldığımız bilgilere göre, bu yılki etkinlikler Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli çerçevesinde güncellenerek, akademik başarının yanı sıra sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif gelişim odaklı bir yaklaşımla düzenlenecek.
Etkinliklerin Düzenlenmesi
Etkinlik haftasında öğrencilere geniş bir etkinlik yelpazesi sunulacak. 13-16 Ocak tarihleri arasında gerçekleştirilecek etkinlikler, öğretmen ve öğrencilerden oluşan bir heyet tarafından organize edilecek. Tüm etkinlikler, Bakanlık tarafından e-Okul Sosyal Etkinlik Modülü’nde “merkezi etkinlik” olarak tanımlanacak. Okullar, Sosyal Etkinlik Girişi Ekranı Merkezi Etkinlikler bölümünden etkinlikleri seçerek, bu etkinlikleri gerçekleştiren öğrenci bilgilerini modüle kaydedecek. e-Okul Sosyal Etkinlik Modülü’ne girilen veriler, öğrencilerin sosyal etkinlik içerikli karnelerinde de yer alacak. Planlamalarda bilgi yarışmalarından yetenek paylaşım saatlerine, hitabet oyunlarından sergilere, sosyal sorumluluk çalışmalarından belgesel ve animasyon gösterimlerine kadar pek çok etkinlik bulunuyor. Bu etkinlikler aracılığıyla öğrencilerin öğrenmeleri ve eğlenmeleri hedefleniyor.
Öğrenci ve Velilerle İşbirliği
Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ne uygun olarak güncellenen “Dönem Sonu Faaliyet Haftası Uygulama Kılavuzu”nda, günlük örnek planlamalar yer alıyor. Okullar, bu planlarda yer alan etkinliklerin tarihlerini değiştirebilir ve etkinlik saatlerini okulun çevresine göre belirleyebilir. Faaliyet Haftası Yürütücü Heyeti, örnek etkinliklerin yanı sıra, öğrenci, öğretmen, veli ve okul idaresinin işbirliğiyle pek çok oyun ve etkinlik organize edebilecektir. MEB’in planlaması, her gün için farklı etkinlikler içeriyor.
Gün Gün Yapılacak Etkinlikler
13 Ocak Pazartesi günü, gönüllü öğretmen ve öğrencilerin katılımıyla “Yetenek Paylaşım Saati” gerçekleşecek. 14 Ocak Salı günü ise “Tecrübe Paylaşımı Söyleşileri” düzenlenecek ve öğrenciler meslek gruplarından uzmanlarla etkinliklere katılacak. 15 Ocak Çarşamba günü “Bir Fikrim Var Saati” uygulanacak ve öğrenciler toplumsal konuları tartışacak. 16 Ocak Perşembe günü “İyiliği Paylaş Saati” yapılacak ve ardından yıl boyunca yapılan çalışmaların sergileneceği bir etkinlik gerçekleştirilecek. Öğrenciler, 17 Ocak Cuma günü karnelerini alarak yarıyıl tatiline girecek. Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli uygulanan ilkokul 1. sınıflarda ise geleneksel karneler yerine sosyal-duygusal öğrenme becerilerini içeren “gelişim raporu” uygulaması hayata geçirilecek.