İSRAİL’İN GAZZE’YE YÖNELİK SALDIRILARI SÜRÜYOR
İsrail’in Gazze’ye karşı gerçekleştirdiği saldırılar neredeyse iki yıldır devam ediyor. Bu süre boyunca Filistinliler, saldırıların yanı sıra açlık ve susuzluk ile de mücadele ediyor. Bu konu ile ilgili olarak Dünya Gıda Programı (WFP), önemli açıklamalarda bulundu.
GIDA İHTİYACININ KARŞILANMASI
WFP’nin verdiği bilgilere göre, Gazze’deki mutfaklar Filistinlilerin günlük gıda ihtiyacının yalnızca yüzde 25’ini karşılayabiliyor. Yine yapılan açıklamada, Gazze’deki gıda stoklarının sona ermekte olduğu ve son kalan stokların mutfaklara teslim edildiği, bunların da kısa süre içinde biteceği ifade edildi. Ayrıca, WFP’nin Gazze’de ekmek dağıtımında bulunan fırınları desteklediği ve “31 Mart’ta WFP destekli 25 fırının tamamı, buğday unu ve pişirme yakıtının tükenmesi nedeniyle kapandı.” denildi.
İNSANİ YARDIMDAKİ SÜREÇ
Açıklamada, sınır geçişlarının kapalı olması nedeniyle 7 haftadır Gazze’ye insani yardım kabul edilmediğine dikkat çekildi. Bu durumun, Gazze Şeridi’nin en uzun süreli kapatılması olduğunu ve bölgedeki kırılgan pazar ile gıda sistemlerini daha da zorlaştırdığını belirtildi. Sınırların açılması halinde, bir milyon insanı 4 ay boyunca beslemeye yetecek 116 bin metrik tondan fazla gıda yardımının hazır olduğu, “sınırların yardım ve ticaretin girişine açılması için acil önlem alınmazsa, WFP’nin kritik yardımı sona ermek zorunda kalabilir.” şeklinde ifade edildi. Bunun yanı sıra, tarafların sivil ihtiyaçlarına öncelik vermesi, yardımların Gazze’ye girişine imkan tanıması ve uluslararası insani hukuk çerçevesindeki yükümlülüklerini yerine getirmeye davet edildiği belirtildi.
SOYKIRIM SUÇLAMALARI
Gazze’deki Filistin hükümetine bağlı Medya Ofisi de, İsrail’in “ses ve görüntüyle belgelenmiş soykırım suçu” işlemekle suçlandığını bildirdi. Açıklamada, İsrail’in tam abluka uygulaması ve geçiş noktalarının kapatılmasının kıtlığın yayılmasına ve 2,4 milyondan fazla insanın yaşamını tehdit eden insani felaketin derinleşmesine yola açtığı kaydedildi. “Gazze’de kıtlık artık bir tehdit değil, acı bir gerçek haline geldi.” denildi.
ÇOCUKLARIN DURUMU
Özellikle 60 binden fazla çocuğun yetersiz beslenmeden etkilendiği ve 1 milyondan fazla çocuğun açlıkla karşı karşıya olduğu belirtilerek, birçok ailenin çocuklarına tek öğün dahi temin edemediği ve açlık sebebiyle yaşanan ölümlerin arttığı vurgulandı. “Bu, felaket gerçekleşmeden önceki son çağrıdır.” denilerek, Gazze hükümeti acil bir insani koridorun açılmasını talep etti.
ULUSLARARASI KOMİSYON ÇAĞRISI YAPILDI
Ayrıca, Gazze’de İsrail tarafından uygulanan “aç bırakma ve yavaş öldürme suçlarının” araştırılması için bağımsız uluslararası komisyonların kurulması gerektiği belirtildi.
Ateşkes sonrası durumu
İsrail ordusu, 19 Ocak’ta başlayan ateşkesten sonra 18 Mart’ta tekrar saldırılara başladı. Bu saldırılar sonucunda, çoğu yaşlı, kadın ve çocuk olmak üzere 1978 Filistinli hayatını kaybederken, 5 bin 207 kişi yaralandı. 7 Ekim’den bu yana ise 51 bin 355 kişi hayatını kaybetti. Hamas, İsrail’in yükümlülüklerini yerine getirmediği ve soykırımı yeniden başlattığını ifade etti.
İsrail’in saldırıları, Başbakan Binyamin Netanyahu’nun bazı siyasi adımları gölgesinde devam ediyor.