İSRAİL’İN GAZZE’YE YÖNELİK SALDIRILARI SÜRÜYOR
İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları neredeyse iki yıldır kesintisiz devam ediyor. Bu süreçte, Filistinliler saldırılara ek olarak, açlık ve susuzlukla da mücadele ediyor. Bu bağlamda, Dünya Gıda Programı (WFP) tarafından bir açıklama yapıldı.
GIDA İHTİYACININ YÜZDE 25’İ KARŞILANIYOR
WFP’nin yazılı açıklamasında, Gazze’deki mutfakların, Filistinlilerin günlük gıda ihtiyacının yüzde 25’ini karşıladığı belirtiliyor. Ayrıca, Gazze’deki gıda stoklarının tükendiği ve son kalan stokların bölgedeki mutfaklara teslim edildiği, bunların ise ilerleyen günlerde yok olmasının beklendiği ifade ediliyor. WFP’nin desteklediği fırınların ekmek dağıtımında bulunduğu aktarılıyor. Açıklamada, “31 Mart’ta WFP destekli 25 fırının tamamı, buğday unu ve pişirme yakıtının tükenmesi nedeniyle kapandı.” deniyor.
İNSANİ YARDIM GİRİŞİNE KAPANMA
Açıklamada, sınır geçiş noktalarının kapalı olması yüzünden 7 haftadan uzun bir süredir Gazze’ye insani yardım girişi yapılamadığı vurgulanıyor. “Bu, Gazze Şeridi’nin şimdiye kadar karşılaştığı en uzun süreli kapatma olup, zaten kırılgan olan pazarları ve gıda sistemlerini daha da kötüleştirmektedir.” ifadesine yer veriliyor. Ayrıca, bir milyon insanı 4 ay boyunca beslemeye yetecek 116 bin metrik tondan fazla gıda yardımının, sınırlar açıldığında Gazze’ye ulaşmasının beklendiği belirtiliyor.
GAZZE’DEKİ KIYMETLİ YARDIM ÇAĞRISI
Sınırların yardım ve ticaretin girişine açılması için acil önlem alınmaması durumunda, WFP’nin kritik yardımlarının sona erme ihtimali üzerinde duruluyor. Açıklamada, taraflara, “sivillerin ihtiyaçlarına öncelik verin ve yardımların Gazze’ye girmesine derhal izin verin.” çağrısı yapılıyor.
İSRAİL’İN SOYKIRIM SUÇU İDDİASI
Gazze’deki Filistin hükümetine bağlı Medya Ofisi, İsrail ve destekçilerini “ses ve görüntüyle belgelenmiş soykırım suçu” işlemekle suçluyor. Açıklamada, İsrail’in 55 gündür süren tam ablukanın, kıtlığın yayılmasına ve insani felaketin derinleşmesine yol açtığı ifade ediliyor. “Gazze’de kıtlık artık bir tehdit değil, acı bir gerçek haline geldi.” deniyor.
ÇOCUKLARIN DURUMU VAHİM
Ayrıca, 60 binden fazla çocuğun ciddi düzeyde yetersiz beslenmeden etkilendiği ve bir milyondan fazla çocuğun günlük açlıkla mücadele etmek zorunda kaldığı belirtiliyor. Açıklamada, binlerce Filistinli ailenin çocuklarına tek bir öğün bile temin edemediği ve açlıktan ölüme sürüklendiği aktarılıyor. Felaketin gerçekleşmeden önceki son çağrısının yapıldığı açıklamada, gecikmenin suç ortaklığı olacağına dair uyarıda bulunuluyor.
BAĞIMSIZ ULUSLARARASI KOMİSYON TALEBİ
Gazze hükümeti, hayatlarını kurtarmak için bir an önce güvenli bir insani koridorun açılmasını talep ediyor. Bununla birlikte, Gazze’de uygulanan aç bırakma ve yavaş öldürme suçlarının araştırılması için bağımsız uluslararası komisyonlar kurulması çağrısında bulunuluyor.
İSRAİL’İN SÜRDÜRDÜĞÜ SALDIRILAR
İsrail ordusu, 19 Ocak’ta yürürlüğe giren ateşkesten sonra 18 Mart sabahı tekrar saldırılar başlatmaya başladı. Saldırılar başladığından bu yana çoğunluğu yaşlı, kadın ve çocuk olan 1978 Filistinli hayatını kaybetti, 5 bin 207 kişi yaralandı.
CAN KAYIPLARI ARTIYOR
7 Ekim 2023’te başlayan saldırılarda can kaybı 51 bin 355’e, yaralı sayısı ise 117 bin 248’e yükseldi. İsrail, yeni ateşkes tekliflerini reddettikten sonra Hamas karşısında “artan askeri güçle” hareket edeceğini duyurdu. Hamas, İsrail’in sözlerine uymayarak soykırımı yeniden başlattığını bildirdi.
SİYASİ ADIMLARIN GÖLGESİNDE
İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları, Başbakan Binyamin Netanyahu’nun iç istihbarat teşkilatı Şin-Bet Direktörü’nü görevden alması gibi tartışmalı siyasi adımların gölgesinde başlıyor.