İSRAİL’İN SALDIRILARI ÜZERİNE AÇIKLAMALAR
İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları yaklaşık iki yıldır sürdürüyor. Bu süreç içerisinde Filistinliler, hem saldırılarla hem de açlık ve susuzluk ile mücadele ediyor. Dünya Gıda Programı (WFP), bu konuya dair açıklama yaptı. WFP’den gelen bilgilere göre, “Gazze’deki mutfaklar, Filistinlilerin günlük gıda ihtiyacının yüzde 25’ini karşılıyor”.
GIDA STOĞLARI TEHLİKE ALTINDA
Yapılan açıklamalarda, Gazze’deki gıda stoklarının tükendiği ve bölgedeki mutfaklara gönderilen son stokların da birkaç gün içerisinde biteceği ifade edildi. Ayrıca WFP’nin Gazze’deki ekmek dağıtımı yapan fırınlara destek sağladığı aktarıldı. Açıklamada, “31 Mart’ta WFP destekli 25 fırının tamamı, buğday unu ve pişirme yakıtının tükenmesi nedeniyle kapandı” denildi.
İNSANİ YARDIM KRİZİ
Ayrıca, sınır geçiş noktalarının kapalı olması nedeniyle Gazze’ye 7 haftadır insani yardım girişi olmadığı vurgulandı. “Bu, Gazze Şeridi’nin şimdiye kadar karşılaştığı en uzun süreli kapatma olup, zaten kırılgan olan pazarları ve gıda sistemlerini daha da kötüleştiriyor” uyarısı yapıldı. Acil önlem alınmazsa, WFP’nin kritik yardımlarının sona erme riski doğduğu belirtiliyor.
GIDA YARDIMINA İHTİYAÇ VAR
Açıklamada, 1 milyon insanı 4 ay boyunca besleyebilecek 116 bin metrik ton gıda yardımı, sınırlar açıldığı anda Gazze’ye ulaştırılmaya hazır olduğu duyuruldu. Yardım ve ticaretin girişine izin verilmesi gerektiği, aksi takdirde ciddi sonuçların ortaya çıkabileceği ifade edildi. Tarafların, “sivillerin ihtiyaçlarına öncelik vererek, yardımların Gazze’ye girmesine derhal izin vermesi” gerektiği belirtildi.
İSRAİL’İN SUÇLAMALARI
Gazze’deki Filistin hükümetine bağlı Medya Ofisi, İsrail’in “ses ve görüntüyle belgelenmiş soykırım suçu” işlediğini iddia etti. İsrail’in 55 gündür sürdürdüğü tam abluka ve kapalı sınırlar, kıtlığın yayılmasına ve 2,4 milyon insanın yaşamını tehdit eden insani felaketin derinleşmesine yol açtığı kaydedildi. “Gazze’de kıtlık artık bir tehdit değil, acı bir gerçek haline geldi” denildi.
ÖZELLİKLE ÇOCUKLAR ETKİLENİYOR
Ayrıca, 60 binden fazla çocuğun ciddi şekilde yetersiz beslenme problemi yaşadığı, 1 milyon çocuğun açlıkla savaştığı ve bu durumun çocukların sağlığını olumsuz etkilediği bildirildi. Açıklamada, binlerce aile, çocuklarına tek bir öğün bile temin edemediği ifade edildi. “Bu, felaket gerçekleşmeden önceki son çağrıdır” denerek acilen insani koridor açılması çağrısı yapıldı.
ULUSLARARASI KOMİSYON İSTENİYOR
Gazze’de İsrail’in uyguladığı insani krizin araştırılması amacıyla bağımsız uluslararası komisyonların kurulması gerektiği de vurgulandı.
ATEŞKES VE YENİ SALDIRILAR
İsrail ordusu, 19 Ocak’ta başlayan ateşkesin ardından 18 Mart’ta saldırılara yeniden başlamasıyla birlikte, çoğunluğu yaşlı, kadın ve çocuk olmak üzere 1978 Filistinli hayatını kaybetti, 5 bin 207 kişi de yaralandı. 7 Ekim’den bu yana 51 bin 355 Filistinli’nin yaşamını yitirdiği, 117 bin 248 kişinin yaralandığı bilgisi verildi.
TARTIŞMALI ADIMLARLA KÜRESEL TEPKİLER
Hamas, İsrail’in ateşkese uymadığını ve “Filistin halkına karşı soykırımı yeniden başlattığını” açıkladı. Başbakan Binyamin Netanyahu’nun siyasi adımlarının bu saldırıların arka planında bulunduğu belirtiliyor.