DÜNYA ÇAPINDA BİLİM İNSANLARI TOPLANDI
Dünya Sanat ve Bilim Akademisi’nin (WAAS) öncülüğünde gerçekleştirilen 7’inci Uluslararası Geleceğin Eğitimi Konferansı, dünya genelinden bilim insanlarını bir araya getirerek insan odaklı eğitimden yaşam odaklı eğitime geçiş yollarını tartışıyor. İstanbul’da devam eden etkinlikte, ülkelerdeki eğitim sistemlerinin bir araya getirilerek tek bir diploma sağlayacak olan ‘Dünya Üniversitesi’ fikrinin gerekliliği üzerinde de duruluyor. Üç gün boyunca sürecek olan konferansta, yapay zeka ve bilgi matematiği gibi konularla şekillenecek yeni eğitim modelleri ele alınıyor.
GELİŞİM İÇİN DÜNYA ÜNVERSİTESİ TASARIMI
Konferansın ilk gününde, katılımcılar teknoloji destekli eğitim çözümleri ve değer temelli pedagojiyi tartıştı. WAAS Üyesi Prof. Dr. Türker Kılıç, etkinliğin amaçlarıyla ilgili yaptığı açıklamada, “Dünya Sanat ve Bilim Akademisi’nin eğitim konusundaki 7’nci toplantısında iki önemli çalışma alanı var. Birincisi, geleceğin eğitimini ve geleceğin insanını yaratmak için yapay zeka ve enformasyon sistemleri üzerinden eğitimi nasıl şekillendirebileceğimiz. İkincisi ise bir Dünya Üniversitesi’nin kurulması. Bu model, 1960 yılında Albert Einstein ve Bertrand Russell tarafından önerilen bir vizyondur ve hedefi, daha iyi bir dünya yaratmaktır. Eğitim ise bu vizyonun en önemli gerekliliklerinden biri. Fiziksel bir yapıdan ziyade bir organizasyon ağı olarak tasarlanan bu model, belirlenen müfredat doğrultusunda farklı ülkelerde sunulan eğitimi birleştirerek tek bir diploma verecek bir sistem oluşturmayı amaçlıyor” diye belirtti.
YAŞAM ODAKLI EĞİTİM GETİRİYOR
Etkinlikte vurgulanan başlıklardan biri de insan merkezli eğitim sisteminden yaşam odaklı bir modele geçişin gerekliliği oldu. Kılıç, bu dönüşümün temelini şu şekilde açıkladı: “Bu yeni sistemin temeli, insanın yaşam için olduğu anlayışa dayanıyor. Eğitimin yalnızca insana odaklanması yerine yaşamı merkeze alan bir yaklaşımı benimsemesi gerekiyor” ifadesini kullandı.
21. YÜZYIL BECERİLERİNE ODaklanmak ÖNEMLİ
Prof. Dr. Şirin Karadeniz de Türkiye’nin konferansa sağlayacağı katkılar hakkında konuştu. Karadeniz, “Türkiye olarak, deneyimlerimizin yoğunlaştığı projeleri dünya ile paylaşacağız. Bilim insanları olarak yaptığımız yenilikler ve farklılıkları uluslararası düzeyde tartışma fırsatı bulacağız. Özellikle disiplinler arası eğitim ve 21’inci yüzyıl becerilerine odaklanmamız önemli. Türkiye, bu alanda büyük bir ekosisteme sahip. İlkokul, ortaokul ve liselerde 17 milyon öğrencimiz, 1 milyondan fazla öğretmenimiz, üniversitelerde ise 7,5 milyon öğrencimiz ve yüzlerce üniversitemiz var. Bu eğitim ekosisteminden elde edilen özgün çalışmalarımızı ve kazanımlarımızı burada paylaşacağız” açıklamasını yaptı.
EĞİTİM, DAHA BARIŞÇIL BİR DÜNYA YARATACAK
WAAS Genel Müdürü Grant Schreiber de eğitimin önemine dikkat çekti. “Bugün İstanbul’da yedinci uluslararası eğitim konferansını düzenliyoruz. Eğitimin önemini inceliyoruz. Eğitimin geleceği, daha eğitimli bir dünyanın daha barışçıl bir dünya yaratacağı konusunda önemli bir iç görü elde edeceğiz” dedi.
EĞİTİMİN DÖNÜŞÜM GÜCÜ
Eski UNESCO Genel Müdürü İrina Bokova da toplantıda eğitimin dönüşüm gücüne verdiği önemle ilgili görüşlerini paylaştı. Bokova, “Eğitim, insan güvenliği kavramı içinde çok önemli bir rol oynamaktadır. Bu konferans, eğitimin geleceği hakkında büyük bir tartışma ortamı sunuyor. Üniversiteler sürdürülebilir kalkınma gündemine dahil edilmeli ve toplumu değiştirmek için eğitimdeki kontrol rolü artırılmalı” ifadesini kullandı.
EĞİTİMDE YENİ BİR PARADİGMA ARAYIŞI
Konferans boyunca, yapay zeka, artırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik gibi teknolojilerin eğitimdeki rolleri, kadın liderlerin eğitim yoluyla güçlendirilmesi ve iklim değişikliği gibi küresel sorunlara yönelik eğitim stratejileri ele alındı. Etkinlik, eğitim sistemlerinin küresel dönüşümünde teknolojik ve sosyal yeniliklerin önemini vurgulayarak yeni bir paradigma arayışını destekliyor. Katılımcılar, erişilebilir ve sürdürülebilir bir eğitim modeli için iş birliği çağrısında bulundu ve konferansın eğitimde küresel bir dönüşüm için vizyon ve somut adımlar sunarak sona ermesini hedefliyor.