AVRUPA MERKEZ BANKASI’NDAN ENFLASYON UYARISI
Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, küresel ticaret gerilimlerinin sürdüğü bir dönemde enflasyon görünümüne dair karmaşıklıkları artırdığına dikkat çekti. Lagarde, Washington’da gerçekleştirilen Uluslararası Para ve Finans Komitesi (IMFC) toplantısında yaptığı konuşmada, ECB’nin resmi web sitesi üzerinden bu açıklamaları paylaştı. Gelişmiş ülkelerdeki iş gücü piyasası gevşemesinin ve geçmiş yıllarda uygulanan para politikası sıkılaştırmalarının etkisiyle küresel enflasyonun yavaş yavaş düşeceği öngörülüyor. Ancak Lagarde, “Ticaret gerilimlerinin tırmanmaya devam etmesi enflasyon görünümünü karmaşıklaştırmaktadır.” ifadesini kullandı.
GÜMRÜK TARİFELERİNİN ETKİLERİ
Lagarde, gümrük tarifelerinin döviz kurlarında dalgalanmalara yol açabileceğine, ithalat fiyatlarını etkileyebileceğine ve tedarik zincirlerinde aksamalara neden olabileceğine dikkat çekti. Bu durumların enflasyon üzerindeki etkisinin ise belirsiz kaldığını vurguladı. Christine Lagarde, “Jeopolitik gerilimler enerji piyasaları, güven ve yatırım açısından çift taraflı enflasyon riskleri oluşturmaya devam etmektedir.” değerlendirmesini yaptı.
İSTİKRARLI ENFLASYON HEDEFİ
Lagarde, enflasyonun uzun vadeli eğilimine dair ölçümlerin, enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde ECB’nin yüzde 2’lik orta vadeli hedefine ulaşacağını gösterdiğini aktardı. Bunun yanı sıra, enflasyon hedefinin sürdürülebilir bir biçimde istikrarlı bir hale getirilmesi konusunda kararlı olduklarını yineledi. Ekonomik büyüme açısından aşağı yönlü risklerin arttığını dile getiren Lagarde, “Küresel ticaret gerilimindeki büyük tırmanış ve buna bağlı belirsizlikler, ihracatı azaltarak Avro Bölgesi büyümesini muhtemelen düşürecek, yatırım ve tüketimi de aşağı çekebilecek.” yorumunu yaptı.
FİNANSMAN RİSKLERİ
Finansmanın da sıkılaşabileceğine dikkat çeken Lagarde, bu koşulların yatırımları ve hane halklarının tüketimini azaltma potansiyeline sahip olduğunu belirtti. Bu durum, genel ekonomik görünüm üzerinde olumsuz etkiler yaratma riski taşıyor.