FIDANLIKTA YETİŞEN FİDANLAR TÜRKİYE’NİN DÖRT BİR YANINA KÖK SALIYOR
Elazığ Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı fidanlıklarda üretilen 87 farklı türde milyonlarca fidan, Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde ağaçlandırma çalışmalarında kullanılıyor. Elazığ, Malatya, Bingöl ve Tunceli gibi illerde her yıl sedir, meşe, ardıç, karaçam, dişbudak, mahlep, aylantus, badem, ceviz, gül, kamelya, leylak ve asma gibi 87 türde milyonlarca fidan yetiştirilmekte. Fidanlıkların yıllık üretim kapasitesi yaklaşık 20 milyon fidan iken, bu yıl 10 milyon fidan üretilmesi planlanıyor.
AĞAÇLANDIRMAFAALİYETLERİNE DESTEK
Bu fidanların yarısı, Elazığ, Malatya, Bingöl, Tunceli, Bitlis, Van, Hakkari ve Muş’taki toplam 23 bin hektar ağaçlandırma sahasında kullanılacak. Kalan fidanlar ise Türkiye genelindeki kamu kurum ve kuruluşlarının ağaçlandırma faaliyetleri ile fidan dikim etkinlikleri kapsamında ücretsiz olarak verilirken, özel sektör ve vatandaşların ağaçlandırma faaliyetleri için de ücretli olarak temin edilebiliyor. Elazığ Orman Bölge Müdürü Mustafa Arpacı, Doğu Anadolu Bölgesi’nin bozkır arazilerle kaplı olduğunu ve son 20 yıldır geniş alanlarda ağaçlandırma çalışmaları yaptıklarını belirtti.
KALİTELİ FİDAN ÜRETİMİ
Arpacı, “Fidanlıklarımızda 2024 yılında 10 milyon fidan üretimi gerçekleştirilmiştir. Geçmiş yıllarda üretilen fidanlarla birlikte yıllık 15 milyon fidanın bakım çalışmaları yapılmaktadır” diye konuştu. Üretilen fidanların yüzde 80’inin asli ağaç türleri olan ardıç, sedir, karaçam ve kızılçamdan oluştuğunu, geri kalan fidanların ise süs bitkilerini içerdiğini ifade etti.
SAĞLIKLI FİDAN ÜRETİMİNİN ÖNEMİ
Fidanlık şefliklerinin yüksek kalite standartlarına sahip olduğunu vurgulayan Arpacı, fidanların yetiştirilmesinin büyük emek gerektirdiğini ve her aşamasında dikkatli çalışmalar yapıldığını söyledi. Ağaçlandırma çalışmaları ile ilgili, “Sahada iyi toprak işlemesi ve dikim çalışması yapabilirsiniz ancak elinizde kaliteli fidan yoksa bu çalışmaların başarıya ulaşma şansı yok denecek kadar azdır” dedi. Aynı zamanda, sağlıklı ve doğru teknikle yetiştirilmiş fidanların ağaçlandırmadaki başarının en önemli garantisi olduğunu da sözlerine ekledi.