EPDK’DAN YENİ YÖNETMELİKLER
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), elektrik piyasası tüketici hizmetleri yönetmeliğinde dikkate değer değişiklikler gerçekleştiriyor. Bu değişikliklerle hem kaçak elektrikle mücadeleyi güçlendiriyor hem de tüketicilerin haklarını ve sunulan hizmet kalitesini artırmaya yönelik yeni adımlar atıyor. Resmi Gazete’de yayımlanan yeni yönetmelik, enerji sektöründe pek çok yeniliği beraberinde getiriyor.
YENİ DÜZENLEMELERİN DETAYLARI
Yayımlanan yeni yönetmelik gereği, EPDK elektrik piyasasındaki tüketici hizmetlerinde şu değişiklikleri uygulamaya alıyor: Tüketiciler, görevli tedarik şirketleri ya da hizmet alımı yaptıkları kişiler tarafından fatura tahsilatı için herhangi bir isim altında ücret ödemek durumunda kalmayacak. Tedarikçiler, tüketicilerine güncel ve geçmiş faturalarını, aynı zamanda benzer tüketicilerle yapılan tüketim karşılaştırma bilgilerini internet siteleri ve mobil uygulamaları aracılığıyla sunmak zorunda olacak.
Faturaların düzenlenmesine dair bir diğer düzenleme ise, dağıtım şirketinin sayaca ulaşamaması durumunda geçmiş tüketim verileri veya benzer tüketim yerlerinden elde edilen verilere dayanarak fatura düzenlenmesi gerekiyor. Bu düzenleme, faturalandırma sürecindeki olası aksaklıkları gidermeyi hedefliyor.
KAÇAK ELEKTRİK İLE MÜCADELEDE ETKİNLİK ARTIRILIYOR
Yeni yönetmelik kapsamında, kaçak elektrik tespit ve tahakkuk işlemleri için su, doğalgaz ve internet gibi şebeke ve altyapı kuruluşlarında elde edilen bilgiler kullanılabilecek. Bu işbirliği, kaçak kullanımın tespitindeki etkinliği artırmayı amaçlıyor. Kaçak elektrik kullanan abonelerin sayaçları ise, dışarıdan müdahaleyi önleyen kesme sistemli sayaçlarla değiştirilebilecek. Ayrıca, tüketicilerin elektriği yeniden bağlamasını engelleyen teknolojik çözümler de uygulanacak.
ENERJİ KESİNTİSİ UYGULAMALARI
EPDK, yüksek kayıplı bölgelerde kaçak kullanımın fazla olması veya borçtan dolayı kesme taleplerinin toplam tüketici sayısının %50’sinden fazla olduğu durumda, düzenli tüketicilerin enerji tedarikinin sağlanması koşuluyla fider bazlı enerji kesintisi yapılmasına imkan tanıyor. Bu uygulama, kaçak kullanımdan kaynaklanan olumsuz etkileri azaltmayı hedefliyor.
KAÇAK TÜKETİM HESAPLAMALARI İÇİN YENİ STANDARTLAR
Kaçak elektrik tüketim miktarının hesaplanmasında ortalama günlük çalışma saatleri kullanım alanlarına göre standartlaştırılmıştır. Örneğin, meskenlerde 5 saat, tarımsal faaliyetlerde 8 saat ve sanayide ise vardiya sayısına bağlı olarak 7 ila 21 saat arasında hesaplama yapılacak. Bu standartlar, kaçak tüketimin daha doğru bir şekilde değerlendirilmesine olanak sağlıyor.