ELEKTRİKLİ OTOMOBİLLERDE YENİ BATARYA TEKNOLOJİSİ
Bilindiği üzere, elektrikli araçlar ve diğer mobil cihazlarda şarj sürelerinin korunması için kat hal lityum iyon bataryalara yer veriliyor. Bu durumun asıl nedeni, katı haldeki lityum iyon bataryaların, geleneksel lityum iyon bataryalara göre 4 kat daha fazla enerji depolayabilmesidir. Ancak bu bataryalarda da yangın riski, yapı bütünlüğü nedeniyle daha fazladır. Zamanla kristalleşen katı lityum iyonlar, elektriksel yapı bütünlüğüne zarar verebiliyor ve bazı yangın sorunlarına yol açabiliyor.
DAEGU GYEONGBUK BİLİM VE TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ’NÜN GELİŞTİRDİĞİ YENİ SİSTEM
Güney Kore’de bulunan Daegu Gyeongbuk Bilim ve Teknoloji Enstitüsü (DGIST), bu sorunu ortadan kaldırmak amacıyla yeni bir teknoloji geliştirmeyi başardı. DGIST çalışanları tarafından ortaya konan sistem, üç katmanlı bir güvenlik prosedürüne sahip. Bu güvenlik prosedürü sayesinde yangın riski büyük ölçüde azaltılıyor. Yapılan testlerde, DGIST tarafından üretilen bataryalar, 1000 şarj döngüsü sonunda enerji yoğunluğunun ve batarya kapasitesinin %87.3’ünü korumayı başarıyor. Bu da demek oluyor ki bir elektrikli otomobili 1000 kez şarj ettiğinizde, pil sağlığının hala %87.3 olacağı anlamına geliyor.
PİL SAĞLIĞI VE UZUN ÖMÜRLÜ KULLANIM
Örneğin, 55 kWh kapasiteli bir bataryaya sahip otomobili, günlük ortalama kullanımla 4 günde bir şarj ettiğinizde, yaklaşık 10 yıl sonunda pil sağlığınız hala %87.3 olarak kalacaktır. Bu şarj döngüsü ile aracınızın toplam yapacağı yol ise yaklaşık 300.000 km olacaktır. Bu oldukça etkileyici bir değer. DGIST tarafından geliştirilmiş olan bataryanın, öncelikli olarak Güney Kore’deki otomobil üreticileri tarafından kullanılması bekleniyor. Bu noktada akla ilk gelen markalar ise Kia ve Hyundai oluyor.