Elon Musk, OpenAI’ye, kurucularına, ilgili kuruluşlara ve kimliği belirsiz kişilere karşı yasal işlem başlattı. Musk, kuruluşun kar amacı gütmeyen statüsünden ve insanlığın yararına yapay zeka geliştirmeye yönelik temel anlaşmalardan saptığını iddia ediyor. Dava, OpenAI’nin Microsoft’un 13 milyar dolarlık yatırımından sonra “fiili bir Microsoft yan kuruluşu” haline geldiğini, %49 hisseye sahip olduğunu ve Copilot gibi üretken yapay zeka araçları için OpenAI teknolojisini kullandığını savunuyor.
Davaya göre, mevcut yönetim kurulu altındaki OpenAI, Microsoft’un karını en üst düzeye çıkarmak için Yapay Genel Zeka (AGI) geliştirmek ve geliştirmekle suçlanıyor. AGI, insan yeteneklerine benzer şekilde çok çeşitli görevlerde zekaya sahip bir makineyi ifade eder. Musk, GPT-4 gibi teknolojilerin ortalama insanları aşan yetenekler gösterdiğini ve esasen “fiili bir Microsoft tescilli algoritması” oluşturduğunu iddia ediyor.
Elon Musk, özellikle “Google gibi kapalı, kar amacı gütmeyen bir şirket” tarafından kontrol edildiğinde, onu insanlık için “ciddi bir tehdit” olarak gören AGI ile ilgili endişelerini uzun süredir dile getiriyor. Dava, Sam Altman ve kurucu ortak Greg Brockman’ın Musk’ı kar amacı gütmeyen kuruluşu başlatmaya ikna ettiğini ve Google’ın DeepMind aracılığıyla AGI’deki ilerlemelerine karşı bir önlem olarak hizmet ettiğini iddia ediyor. İlk anlaşmalar, OpenAI’nin teknolojisinin halka “ücretsiz olarak erişilebilir” olduğunu vurguladı. Musk, 2016 ve 2020 yılları arasında OpenAI’ye 44 milyon dolar bağışladığını iddia ediyor.
OpenAI’nin ChatGPT’yi halka açık olarak piyasaya sürmesinden bu yana gelişmiş yapay zeka araçları sunmanın rekabet ortamında, teknoloji devleri yarışa aktif olarak katılıyor. Musk, bu arenaya xAI ile girdi ve ChatGPT rakibi Grok’u Premium+ aboneleri için X sosyal ağında yayınladı.
Altman’ın Kasım 2022’de OpenAI’nin yönetim kurulundan sürpriz bir şekilde çıkarılması ve hızlı bir şekilde iktidara dönmesinin ardından, iddiaya göre daha az teknik odaklı ve daha çok iş yönlerine odaklanan yeni bir yönetim kurulu atandı. Microsoft, oy hakkı olmayan bir gözlemci rolü üstlendi. Dava, yeni yönetim kurulunun yapay zeka etiği ve yönetişimi yerine kâr odaklı operasyonlara öncelik verdiğini iddia ediyor.
Elon Musk’ın davası, sözleşme ihlalleri, sadakat yükümlülüklerinin ihlali ve haksız iş uygulamaları iddiasında bulunuyor. Musk, bir jüri duruşması ve OpenAI’yi orijinal kar amacı gütmeyen misyonuna bağlı kalmaya zorlayan bir karar istiyor. Ek olarak, OpenAI liderliği tarafından Microsoft ve diğer ortakların yararına geliştirilen teknolojinin ticarileştirilmesinin yasaklanması çağrısında bulunuyor.
ABD, İngiltere ve Avrupa Birliği’ndeki düzenleyici kurumların OpenAI ve Microsoft arasındaki ortaklığı incelediği bildiriliyor. ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), OpenAI’nin yatırımcıları yanıltıp yanıltmadığına dair soruşturma başlattı. Birkaç haber kuruluşu da ChatGPT’nin çıktısının yetkisiz kullanımı nedeniyle telif hakkı ihlali iddiasıyla OpenAI ve Microsoft’a dava açtı.