ERDOĞAN’DAN BOLU YANGINI MESAJI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen Yargı Reformu Stratejisi Tanıtım Toplantısı’na katıldı. Toplantıda Erdoğan, “Aziz milletim, yasama ve yargı organlarımızın saygıdeğer temsilcileri sizleri en kalbi duygularımla selamlıyorum. Sizlerin nezdinde ülkemizin dört bir yanında fedakarca görev yapan yargı mensuplarına selamlarımı sevgilerimi iletiyorum. Bolu’da vefat eden 78 vatandaşımıza Allah’tan rahmet, ailelerine baş sağlığı diliyorum. Tedavisi devam eden 10 kardeşimize de rabbimden şifa diliyorum.” ifadeleriyle Bolu’da yaşanan yangında hayatını kaybedenleri andı. Ayrıca, dördüncü yargı reformunun adalet teşkilatımız ve ülkemiz için hayırlı olmasını umduğunu belirtti.
ADALETİ DEVLETİN TEMELİ GÖREN GELENEĞİMİZ
Erdoğan, “Bizler adaleti devletin temeli gören geleneğin mirasçılarıyız.” diyerek, bu topraklarda bin yıldır hak ile hukuk ile gelişen yüksek adalet anlayışını ön plana çıkardı. Adalet sisteminin hızlı ve etkili çalışmasının milletin her bir ferdini ilgilendirdiğine dikkat çekti. Ayrıca, yargı makamlarının itibarına zarar gelmemesi gerektiğini vurguladı. 2002’den bu yana üst düzey yargı sistemine geçiş sağlandığını belirten Erdoğan, siyasi ve ideolojik kimliklerle bazı kişilerin hukuk önündeki ayrıcalıklarının sona erdiğini ifade etti.
KİMSE YARGIYA PARMAK SALLAYAMAZ
Erdoğan, “Hangi yanlış algıdan kaynaklanırsa kaynaklansın, hukuk karşısında kendini dokunulmaz görenler öğrenecek ki kimse üstün değildir.” dedi. Yargı mensuplarının tehdit edilemeyeceğini, bağımsız Türk mahkemelerine hesap vermek zorunda olduklarını belirtti. Yargı kararlarını eleştirmenin mümkün olduğunu ancak hukuk insanlarına yakışıksız tehditlerin savurulamayacağını söyledi. Toplantıda, 4. yargı reformu strateji belgesi ile köklü değişikliklerin hayata geçirileceğini duyurdu.
YENİ POLİTİKALAR VE STRATEJİLER
Erdoğan, adil yargılanma hakkı hakkında geçen dönemlerde yapılan önemli reformlardan bahsederek, “Hak arama yollarını daha da güçlendirmeyi hedefliyoruz.” dedi. Mağdur odaklı yeni politikalara geçileceğini ve uyuşmazlıkların kaynağında çözümlenmesinin önem taşıdığını aktardı. Ayrıca, yeni insan hakları eylem planıyla hak ve özgürlüklerin korunmasını sağlayacaklarını duyurdu. Eğitim alan personel sayısının artırılması ve mahkeme sayılarının çoğaltılmasının hedeflendiğini belirtti.
YENİ DÜZENLEMELER VE HUKUK FAKÜLTELERİ
Erdoğan, hukukun üstünlüğünü esas alan gecikmeyen adalet vizyonuyla, yeni anayasa çalışmalarına hız verileceğini dile getirdi. Bunun yanı sıra, hukuk fakültelerine girişte aranan başarı sıralamasının yükseltilmesi ve müfredatın iyileştirilmesinin planlandığını açıkladı. Ceza adaleti sisteminin etkinliğini artırmanın yanı sıra, aile hukukunda yeni reformların yapılacağının altını çizdi. “Aile yılı” olarak ilan edilen 2025 yılı boyunca önemli çalışmalar yapılacağını söyledi.