Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleşen Yargı Reformu Stratejisi Tanıtım Toplantısı’na katıldı. Erdoğan, Bolu’da meydana gelen yangınla ilgili duygu ve düşüncelerini şu şekilde ifade etti: “Aziz milletim, yasama ve yargı organlarımızın saygıdeğer temsilcileri sizleri en kalbi duygularımla selamlıyorum. Sizlerin nezdinde ülkemizin dört bir yanında fedakarca görev yapan yargı mensuplarına selamlarımı sevgilerimi iletiyorum. Bolu’da vefat eden 78 vatandaşımıza Allah’tan rahmet, ailelerine baş sağlığı diliyorum. Tedavisi devam eden 10 kardeşimize de rabbimden şifa diliyorum.” Erdoğan, dördüncü yargı reformunun adalet teşkilatı ve ülke için hayırlı olmasını ümit ettiğini belirtti ve katkıda bulunanlara teşekkür etti.
YARGI REFORMUNUN ÖNEMİ
“Bizler adaleti devletin temeli gören geleneğin mirasçılarıyız.” diyen Erdoğan, Türkiye’nin her köşesinde doğu ile batı arasında kurulan yüksek adalet şuurunun önemini vurguladı. Adalet sisteminin tüm bileşenlerinin etkili bir şekilde çalışmasının, toplumu derinden etkileyen bir konu olduğunu belirtti ve adaletin gecikmeden sunulması gerektiğini her fırsatta ifade ettiklerini aktardı. Erdoğan, “Yargı makamı itibarına halel gelmemesi bizim için her türlü mülahazanın üzerindedir.” diyerek, yargının bağımsızlığına olan inancını dile getirdi.
YARGIDA DENGELERİN SAĞLANMASI
Erdoğan, 2002 yılından bu yana yargı alanında büyük hassasiyet gösterildiğini ifade ederken, “Üstünlerin hukukunun egemen olduğu vesayetçi yapıdan adil yargı sistemine geçiş sağlanmıştır.” dedi. “Kimse yargıya parmak sallayamaz.” diyerek, bağımsız yargı uygulamasının önemine dikkat çekti. Geçmişte yargı mensuplarını terör olaylarında kaybetmiş bir ülke olarak, bu mensupların ailelerine yönelik hedef göstermeleri kabul edilemez bulduğunu anlattı. Yargı kararlarına eleştiri yapılabileceğini, ancak bu süreçte yargı mensuplarına tehditlerde bulunulamayacağını vurguladı.
YARGI REFORMU STRATEJİ BELGESİ
Bugün, 4. yargı reformu strateji belgesi ile halkın huzurunda olduklarını belirten Erdoğan, bu belgelerin köklü değişiklikleri kapsadığını ifade etti. “Bu belgemiz ile yargı bağımsızlığını tarafsızlığını güçlendirmeyi, yargılamaların zamanında ve makul sürede tamamlanmasını, öngörülebilir bir adalet sistemi oluşturmayı hedefliyoruz.” Diğer hedefleri arasında verimliliğin artırılması, güvenin sağlanması ve dijital dönüşümün gerçekleştirilmesi olduğunun altını çizdi.
MAĞDUR ODAKLI YENİ POLİTİKALAR
Geçmişte adil yargılanma hakkı konusunda önemli reformlar yapıldığını hatırlatan Erdoğan, “Mağdur odaklı yeni politikaları uygulamaya alıyoruz.” dedi. Uyuşmazlıkların kaynağında çözülmesinin önemine dikkat çekti. Ayrıca, hukuk alanında çeşitli yenilikler getireceklerini ifade ederek, yeni anayasa çalışmalarına hız vereceklerini belirtti.
HIZLI YARGILAMA VE YENİ MAHKEME DÜZENLEMELERİ
Yargı süreçlerinin daha da hızlı ve etkili bir şekilde tamamlanması için istinaf incelemelerinin 6 ay içerisinde sonuçlandırılacağını aktaran Erdoğan, yeni ihtisas mahkemeleri kurulmasının da planlandığını açıkladı. Avukatlık kanununu güncelleyerek stajyer avukatlara destek sağlamayı hedeflediklerini duyurdu. Duruşmaların 2 aydan fazla ertelenmemesi için gerekli düzenlemeleri yapacaklarını belirtti.
CEZA ADALLETİ VE AİLE HUKUKU REFORMLARI
Erdoğan, ceza adaleti sisteminin etkinliğini artırarak, hürriyeti bağlayıcı cezalara alternatif yeni yaptırımlar geliştireceklerini belirtti. Kapsamlı aile hukuku düzenlemeleri ile boşanma ve nafaka usullerine yönelik yeni reformlar yapılmasının planlandığını ifade etti. 2025’in “aile yılı” olarak ilan edildiğine de dikkat çekti.