Eskişehirli Usta, Lületaşını ABD ve Çin’e Satıyor

GELENEKSEL EL SANATÇILIĞI YÜRÜTEN BİR USTA

Eskişehir’de Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından geleneksel el sanatçısı olarak tanıtılan Abdülvahap Yunar, babasından öğrendiği lületaşı işçiliğini 35 yıldır büyük bir ustalıkla sürdürüyor. Yurt içinde ve dışında satış yapan Yunar, ABD ve Çin’den yoğun talep olduğunu belirtiyor. Lületaşı işlemeciliğine 1990 yılında köyündeki atölyelerde başlayan 51 yaşındaki Yunar, babasının izinden giderek bu alanda birer usta oldu. 2006 yılında Eskişehir’in Tarihi Odunpazarı Evleri Bölgesi’nde bir atölye açarak eserlerini sergilemeye başlayan Yunar, zamanla kendi markasını oluşturdu ve ürünlerini uluslararası pazara göndermeye başladı. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından geleneksel el sanatçısı unvanını 2010 yılında kazanan Yunar, bugüne kadar 6 binden fazla lületaşı pipo ve aksesuar üretti.

LÜLETAŞI İŞLEMECİLİĞİ HAKKINDA BİLGİLER

Abdülvahap Yunar, yaptığı açıklamada, lületaşının en kaliteli yataklarının Eskişehir’de bulunduğunu söyledi. Lületaşının yerin 30 ila 170 metre derinliğinden çıkarıldığını ifade eden Yunar, “Yumuşak yapısıyla işlenmesi kolay ama değerli bir taştır. İşlemek için taşın nemini kaybetmemesi gerekiyor. Bu taşı bizler bıçaklarla şekillendiriyoruz, talebe göre işliyoruz. Şekillendirirken özel bir bıçak kullanıyoruz.” diye konuştu. Yunar, aynı zamanda lületaşı işlemeciliğinde kağıt üzerinde çizim olmadan tamamen hayal gücüyle çalıştıklarını da vurguladı. Tasarlanan şekilde işlenen lületaşını uzun sürede kurutarak cila yapıyor ve sonrasında ovarak parlatıyor.

Abdülvahap Yunar, lületaşı işlemeciliğinin devamlılığı için gençlerin bu sanata yönelmesi gerektiğini belirtti. “Bizden sonra bu işi yapacak kimse yok. Gençlerin bu sanata yönelmesini istiyoruz. Bu sanat, insanın adeta ruhuna işliyor. Gençler sanatla ilgilensinler, dürüst çalışsınlar, hata yapsalar bile ders çıkararak ilerlesinler.” şeklindeki sözleriyle gençlere çağrıda bulundu. Yunar, ürettiği eserlerin yurt dışından da talep gördüğünü ifade ederek, “Ürettiğim eserler Çin ve ABD pazarlarında yoğun talep görüyor. Genellikle özel sipariş üzerine çalışıyorum ve pazarımız genellikle yurt dışı.” dedi. İnternet üzerinden gelen siparişleri hazırlayıp kargo ile gönderdiğini belirten Yunar, lületaşının dünyada sadece Türkiye’de bulunduğuna dikkat çekerek, “Talep çok fazla ama ham madde yetersizliği nedeniyle talepleri karşılamakta bazen zorlanıyoruz.” ifadesini kullandı. Yunar, meslek hayatı boyunca eserlerini sanatsal bir tutkuyla oluşturduğunu, başarının en büyük anahtarının işini sevmek olduğunu vurguladı ve 35 yıllık tecrübesiyle bir tasarımı sadece 10 dakikada tamamlayabildiğini sözlerine ekledi.

ÖNEMLİ

Aslı Hünel Duygusal Anlar Yaşayacak

Aslı Hünel, ‘Gelinim Mutfakta’ programında abisi Saruhan Hünel’le ilgili duygusal bir anısını gözyaşlarıyla anlatacak. İzleyiciler, bu anlara tanıklık edecek.

Erdoğan, İtalya Başbakanı Meloni İle Görüştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İtalya Başbakanı Meloni ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde güncel konuları ele aldı.

Daha Fazlası!