ÇALIŞMA HAYATINDA YENİ DÜZENLEMELER
Hükümet, çalışanların iş ve özel hayat dengesini iyileştirmek için esnek çalışma modelini hayata geçirmeye hazırlanıyor. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, bu konuda yaptığı açıklamada, sistemin detayları hakkında önemli bilgiler sundu. Sabah’ın haberine göre, bu yeni modelle birlikte çalışma saatlerinin kısaltılması öngörülüyor ve çalışanlara daha fazla esneklik ile güvence sağlanması amaçlanıyor.
HAFTALIK ÇALIŞMA SAATLERİ DEĞİŞİYOR MU?
Yeni esnek çalışma modelinde, haftalık 45 saatlik çalışma süresinin ilk aşamada 40 saate indirileceği gündemde. Özellikle yoğun iş kollarında, örneğin imalat sektöründe, yarım gün veya tam gün esnek çalışma düzenlemeleri düşünüldüğü belirtiliyor. Bu düzenlemenin, iş dünyasının ihtiyaçları doğrultusunda planlandığı ifade ediliyor.
KAMUDA ESNEK ÇALIŞMA PLANLARI NELERİ KAPSIYOR?
Kamuda esnek çalışma modeli çeşitli yöntemlerle değerlendiriliyor. Üzerinde çalışılan modeller arasında uzaktan çalışma, kısmi çalışma, değişken zamanlı çalışma ve akademik eğitim amaçlı çalışma modelleri yer alıyor. Bu uygulamaların, özellikle kadın çalışanların iş gücünde kalmasını kolaylaştırması bekleniyor ve uygulamalar, iş dünyasıyla yapılan istişareler doğrultusunda hayata geçirilecek.
YENİ MODELDE HAKLAR KORUNUYOR
Esnek çalışma modelinde, çalışanların sigorta ve gelir haklarını korumak öncelikli hedef olacak. Mali haklar, sağlanan esneklik sebebiyle azalmayacak ve çalışanların sürekliliklerini sağlamaları için çeşitli destekler geliştirilecek. Hükümet, bu konuyla ilgili iş kanununda değişiklikler ve ikincil mevzuat çalışmaları yapmayı planlıyor.
ULUSLARARASI ÖRNEKLER DEĞERLENDİRİLİYOR
Esnek çalışma modelinin uygulanabilirliği için uluslararası örnekler inceleniyor. Avrupa’da pek çok ülke, haftalık çalışma saatlerini düşürmeyi ve böylece çalışanların verimliliğini artırmayı amaçlıyor. Türkiye de benzer bir yaklaşımı benimseyerek bu modeli uygulamayı değerlendiriyor. Yeni düzenlemenin temel amacı ise çalışanların iş yükünü azaltarak daha verimli bir çalışma ortamı sağlamak, gelir ve sigorta güvencelerini artırmak, kadın istihdamını desteklemek ve uzaktan, kısmi çalışma olanaklarını genişletmek.