FAHİŞ FİYATLARLA MÜCADELEDE ATILAN ADIMLAR
Fahiş fiyatla mücadele, son zamanların en çok tartışılan konularından biri haline geldi. Uygulanan yöntemler ve alınan önlemler hakkında birçok soru gündeme geliyor. Mevcut mücadele kapsamında atılan adımlar ve fahiş fiyatların cezaları da merak ediliyor. Özellikle hangi sektörlerdeki uygulamaların devam edeceği dikkat çekiyor. Ticaret Bakanlığı, 2024 yılında çıkarılan yeni iç ticaret düzenlemeleri ile 2025 yılına kadar sürecek birçok düzenlemeyi hayata geçiriyor. Otomotiv sektörü başta olmak üzere, sebze-meyve ticareti gibi alanlarda önemli yenilikler gerçekleştiriliyor.
DENETİMLER VE CEZALAR
Fahiş fiyat denetimleri Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu tarafından yürütülüyor. Fahiş fiyat artışı cezasının üst limiti 1 milyon TL olurken, stokçuluk cezası ise 12 milyon TL olarak belirleniyor. Üç kez stokçuluk cezası alan iş yerleri ise 6 güne kadar kapatılabiliyor. Bu durum, fahiş fiyat artışları ve stokçuluk konusunda firmalara ciddi bir yaptırım uygulanacağı anlamına geliyor.
GIDA SEKTÖRÜNDE YENİ DÜZENLEMELER
Gıda sektörü, fahiş fiyat artışlarının yoğun olarak görüldüğü alanlardan biri. Sebze ve meyve ticaretinde yapılan düzenlemeler, üreticiyi desteklemeyi amaçlıyor. Geçtiğimiz yıl, üretici örgütü belgesi almak için gerekli olan sebze ve meyve üreten ortak ya da üye sayısı 50’den 25’e indirildi. Ayrıca, üreticiye ödenecek mal bedelinden hamaliye ücreti gibi kesintilerin yapılması yasaklandı. Toptancı halinden mal satın alanların hamaliye hizmeti almak zorunda bırakılmamaları da sağlandi. 2025 yılında hal hakem heyetlerinde uygulanacak parasal sınır ise 887 bin lira olarak belirlendi.
OTOMOTİV SEKTÖRÜNDEKİ İYİLEŞTİRMELER
Otomotiv sektörü de bu mücadeleden nasibini alıyor. Yetki belgesi almak için gereken şartlardan iş yeri açma ve çalışma ruhsatı kaldırılarak, 1 Mart 2025 tarihine kadar yapılacak yetki belgesi başvurularında lise mezuniyeti şartından muafiyet sağlandı. Ayrıca, araç satışında uygulanacak 6 ay-6 bin kilometre kısıtlaması ve ilan kısıtlaması, 1 Temmuz 2025 tarihine kadar sürecek. Bu düzenlemeler, sektördeki denetimleri ve düzeni artırmayı hedefliyor.