FERGANI UZAY’IN İLK UYDUSU FGN-100-D1 UZAYA GÖNDERİLDİ
Fergani Uzay’ın ilk uydusu FGN-100-d1, SpaceX’in Falcon 9 roketiyle ABD’nin Vandenberg üssünden başarıyla uzaya fırlatıldı. FGN-100-d1, SpaceX’e ait Falcon 9’un Transporter-12 görevi kapsamında yer aldı. Bu görevde, küp uydular, mikro uydular ve yörünge transfer araçları dahil olmak üzere toplam 131 yük fırlatıldı. Fergani Uzay’ın uydusu FGN-100-d1, Türkiye’nin uzay teknolojileri alanındaki şirketlerinden Plan-S’in uyduları ile birlikte yer aldı.
UZAY GÖZLEMLEME VE KONTROL MERKEZİ’NDEN TAKİP EDİLDİ
Başarıyla gerçekleştirilen Transporter-12 görevine dair görüntüler, SpaceX’in X hesabı üzerinden canlı yayınlandı. Fergani uydusunun hidrojen peroksit uzay motorunun ateşleme testi, geçen yıl mayıs ayında başarıyla yapılmıştı. Selçuk Bayraktar, Fergani’yi, takım uydulardan oluşan bir küresel konumlama sistemi inşa etmek amacıyla kurduklarını ifade etti. FGN-100-d1 uydusunun fırlatma ve yörüngeye yerleşme süreci, Fergani Uzay CEO’su Selçuk Bayraktar ve ekibi tarafından Özdemir Bayraktar Milli Teknoloji Merkezi’ndeki Uzay Gözlem ve Kontrol Merkezi’nden izlenildi. Bayraktar, FGN-100-d1 uydusunun göreve başlamasının ardından “Bugün ilk uydumuzu yörüngeye oturtmuş olduk. Bu uydularımız, alçak yörünge konstelasyonu olarak adlandırılan takım uyduları görevini üstlenecek” şeklinde konuştu.
ULUĞ BEY KÜRESEL KONUMLAMA SİSTEMİ HEDEFİ
Selçuk Bayraktar, “İnşallah 5 yıl içinde 100 uyduya vararak Uluğ Bey adını verdiğimiz küresel konumlama sistemimizi öz kaynaklarımızla geliştirmiş olacağız” dedi. 50 ton ağırlığında ve 1.5 tonu yörüngeye çıkartabilecek bir fırlatma aracının geliştirilmesine de devam ettiklerini belirtti. Bayraktar, projenin ülkeye hayırlı olmasını dileyerek, bu başarıda emeği olan herkese teşekkür etti.
FN-100-D1 UYDUSU DÜNYA TURU ATAK
Fergani mühendisliğiyle tamamen milli kaynaklarla geliştirilen FGN-100-d1 uydusu, Alçak Dünya Yörüngesinde (LEO) yaklaşık 510 km irtifada ve Güneş Eşzamanlı Yörüngede (SSO) görev yapacak. Uydu, yörüngede 7.6 km/saniye hızla hareket ederek günde yaklaşık 15 kez dünya turu atacak. Fergani Uzay, geliştirdiği yenilikçi teknolojilerle uzay taşımacılığı ve alçak yörünge uydu servislerinde sürdürülebilir çözümler sunmayı hedefliyor.
UZAY EKOSİSTEMİ GÜÇLENİYOR
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, FGN-100-d1 ve Plan-S’in 4 uydusunun uzaya fırlatılmasıyla ilgili olarak, “Uzay ekosistemimiz, Milli Uzay Programı hedeflerimiz doğrultusunda her geçen gün daha da güçlenecek” yorumunu yaptı. Kacır, Fergani Uzay ve Plan-S’in bu başarılı çıkışı için tebrik etti. Türkiye Uzay Ajansı (TUA) da, FGN-100-d1’in fırlatılarak Small-GEO kategorisinde yeni bir dönemi başlattığını belirtti. TUA, Fergani Uzay ve Plan-S’in bu önemli başarıları için tebrik etti ve Türkiye’nin uzay alanındaki gelişiminin Milli Teknoloji Hamlesi’nin gücünü gösterdiğini vurguladı.