HÜKÜMETİN SURİYE POLİTİKASI VE ESAD REJİMİ ÜZERİNE DEĞERLENDİRMELER
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Suudi Arabistan merkezli Al Hades kanalına verdiği mülakatta, Suriye’deki gelişmeler ve Esad rejiminin durumu üzerine önemli açıklamalar yaptı. Fidan, “Suriye’de 13-14 yıllık yoğun bir çileli dönemin ardından yeni bir döneme girdik. Türkiye’nin Suriye ile 911 kilometrelik bir sınırı var. Bu nedenle, tarihi, coğrafi ve kültürel bağlarımız nedeniyle Suriye’nin sıkıntılı döneminde muhalefet Türkiye’ye destek aldı. Biz de onlara kucak açtık. Türkiye, Suriye muhalefetinin yapıcı bir şekilde sorunu çözmesine yardımcı olmak için çaba gösterdi. Ancak Esad rejimi çeşitli sebeplerden dolayı çözüme yanaşmadı. Sonuç olarak sistemin kendiliğinden çöktüğünü gördük” şeklinde konuştu.
SÜREÇTE TÜRKİYE’NİN ROLÜ
Bakan Fidan, Türkiye’nin Esad rejiminin devrilmesine yönelik süreçte herhangi bir planlama içinde yer almadığını belirtti. “Harekat başladıktan sonra HTŞ ve diğer muhaliflerden gelen destekle en az kayıpla nasıl ilerleyebiliriz diye yoğun bir çaba gösterdik. Ancak Türkiye, harekat öncesinde herhangi bir ülke veya grupla planlama yapmadı” dedi. Türkiye’nin Rusya ve İran ile Suriye konusunda düzenli görüşmeler gerçekleştirdiğini ve muhalefetin görüşlerini masaya getirdiğini ifade etti.
BİREYSEL İLETİŞİM VE DAVETLER
Bakan, Esad’ın ülkeyi terk etmesi için kimin arayışında olduğuna dair gelen soruya net bir yanıt veremediğini fakat bazı tarafların bu konuda Şam’la bir trafik içinde olduğunu bildirdi. “Türkiye, Esad’ın kaçışına dair iddiaların doğru olmadığını, bu işin tamamen Ruslar tarafından organize edildiğini ifade etti. Esad sonrası dönemde Suriye’nin yeniden yapılandırılması için Türkiye’nin destek olacağını vurguladı.
MİT BAŞKANI KALIN’IN ŞAM ZİYARETİ
Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın’ın 12 Aralık’ta Şam’a yaptığı ziyarete değinen Fidan, “İbrahim Bey bir dizi istişareden sonra bu ziyareti gerçekleştirdi. Burada, terör örgütlerinin kontrol altına alınması, azınlıklara yönelik iyi muamele ve kapsayıcı bir hükümet kurulması gibi konuları görüşerek karşı tarafa iletti” dedi. Türkiye’nin Suriye politikasının bir ayağının, muhalefetle uzlaşmak olduğunun altını çizen Bakan, “Beşar Esad’ın hatalarından ders alarak halkı kucaklamak önemli” ifadesini kullandı.
REGİONDAKİ SENDROM VE İLİŞKİLER
Fidan, bölgedeki devletlerin olgunlaştığına dikkat çekerek, “Suriye’de İran, Türk ve Arap dominasyonu istemiyoruz. Artık iş birliği kültürüne ihtiyacımız var. Aksi takdirde dışarıdan müdahaleler ve uzun vadeli çatışmalarla karşılaşabiliriz” dedi. İran ve Rusya’nın olası savaş eylemlerinin, bölgedeki karmaşayı artırabileceğini, Türkiye’nin ise her iki ülkeyle sorunları çatışmadan nasıl yöneteceğini düşündüğünü belirtti.
YENİ YÖNETİMİN HEDEFİ
Fidan, YPG’nin PKK’nın bir uzantısı olduğunu belirterek, bu grubun Suriye’deki kötü muamelelerine son verilmesi gerektiğini vurguladı. “Suriye’nin doğal kaynakları üzerindeki baskılar bitmeli” şeklinde konuştu. Esad’ın kardeşi Mahir Esad’ın akıbetine dair bilgileri bulunmadığını söyleyen Fidan, Esad ile üç yıl içinde hiç görüşmediklerini ifade etti. Türkiye’nin Suriye’de sivil ve demokratik bir devletin kurulmasını istemesi gerektiğini vurguladı.
İSRAİL’LE İLİŞKİLER
Suriye’deki gelişmelerin Gazze Şeridi’nde yaşananlara etkisinin sorulması üzerine Fidan, Esad’ın aslında İsrail’e karşı bir direniş unsuru olmadığını belirtti. “İsrail hiçbir zaman Esad’ın gitmesini istemedi. Yeni yönetim de bu bağlamda bir çatışma arayışında olmaz” dedi. Gazze ve Filistin konularının bölgedeki halklar üzerinde hassasiyet yarattığını, bu konuların çözümünün büyük önem taşıdığını dile getirdi.