GAP’ta Akıllı ve Hassas Tarım Dönemi

ŞANLIURFA’DA GAP EYLEM PLANI AÇIKLAMASI

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Ekonomi Koordinasyon Kurulu olarak Şanlıurfa’da 2024-2028 GAP Eylem Planı’nın detaylarını kamuoyuyla paylaşacaklarını belirtti ve “Önümüzdeki süreçte sulama hedeflerine ulaşmamızı sağlayacak, sürdürülebilir ve akıllı tarım uygulamalarını yaygınlaştıracak, bölge tarımının gelecek nesilleri de besleyecek şekilde bölgenin kalkınmasında itici unsur olmasına imkan tanıyacak, kırsalda ekonomik katma değer yaratacak ve bölgeyi turizm çekim merkezi yapacak yeni bir eylem planının da uygulanacağı müjdesini buradan vermek istiyorum.” dedi. Bakan Kacır, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ile birlikte GAP Hassas Tarım 2. Faz Tanıtım Töreni’ne katıldı. Kacır burada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde, her bir bölgenin kaynaklarını ve potansiyelini sürekli ve sürdürülebilir kalkınma anlayışıyla harekete geçirecek adımları kararlılıkla attıklarını dile getirdi. Son 22 yılda Güneydoğu Anadolu bölgesine yapılan yatırımlara, istihdama, üretime ve ihracata dikkat çekti.

ÜRETİM YATIRIMLARI VE İSTİHDAM

Bakan Kacır, bu süreçte sanayinin canlanması için GAP Bölgesinde yer alan 9 ilde son 22 yılda 20 Organize Sanayi Bölgesi (OSB) kurulduğunu vurguladı. “OSB’lerimizde 360 bin ilave istihdam oluşturduk. Yatırım teşvik sistemimizle; yatırım büyüklüğü 1,1 trilyon lirayı bulan ve 710 binden fazla nitelikli istihdam sağlayan 15 bin 400 yatırımın önünü açtık.” dedi. Kacır, Güneydoğu Anadolu şehirlerinin güven iklimi ve güçlü yatırım ortamıyla birer üretim üssüne dönüştüğüne işaret etti.

İHRACATTA GÜÇLENME

Açıklamalarında, bölgede yapılan ihracat artışlarını da dile getiren Kacır, Şanlıurfa’nın ihracatının 55 kat artarak 7 milyon dolardan 386 milyon dolara, Batman’ın ihracatının 597 kat artarak 600 bin dolardan 359 milyon dolara, Diyarbakır’ın ihracatının 47 kat artarak 7 milyon dolardan 329 milyon dolara ve Gaziantep’in ihracatının 16 kat artarak 619 milyon dolardan 10,7 milyar dolara yükseldiğini aktardı. Ayrıca bölgenin, ülke toplam ihracatındaki payının yüzde 1,8’den 5,3’e çıktığını sözlerine ekledi.

GAP KALKINMA PROJELERİ

GAP Bölge Kalkınma İdaresi aracılığıyla yenilikçi ve sürdürülebilir kalkınma projeleri sunmaya devam ettiklerini belirten Kacır, “Son 11 yılda hassas tarımdan su kaynaklarının etkin yönetimine, kırsal kalkınmadan turizme GAP Bölgesinin çok yönlü kalkınmasını destekleyecek bin 38 projeye 6,6 milyar lira destek olduk.” şeklinde konuştu. Ayrıca tarımsal üretim potansiyelini artırmak amacıyla devreye alınan Küçük Ölçekli Tarımsal Sulama Programı ile 318 bin dekar alanın sulamaya açıldığını ve önümüzdeki yıl 49 bin vatandaşa istihdam sağlayacak 52 bin 500 dekar alanın daha sulamaya açılacağını ifade etti.

ENTEGRASYON ÇALIŞMALARI

GAP Bölgesini tüm yönleriyle kalkındıracak çok boyutlu müdahale araçları içeren “Entegre Kırsal Kalkınma Programı”nın ilk fazının tamamlandığını duyuran Kacır, ‘Yeni Nesil Entegre Kırsal Kalkınma Programı’nı (GAP Entegre 2.0) başlattıklarını aktardı. Tarımsal Eğitim ve Yayım Programı (TEYAP) ile 80 binden fazla çiftçiye eğitim verildiğini belirterek, GAP Bölgesinin gıda ambarı haline gelmesi için sulanabilir alanı 1 milyon 60 bin hektara çıkarmayı hedeflediklerini açıkladı.

TARIM TEKNOLOJİLERİ VE DESTEKLERİ

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak tarımsal kapasiteyi artırmak için teknolojiden üst düzeyde yararlanmayı destekleyeceklerini dile getiren Kacır, Teknoparklarda tarım teknolojilerinde 235 teknoloji girişimi ve tarım alanında projeler yürüten 23 Ar-Ge merkezini desteklediklerini aktardı. Son 22 yılda, tarımda gerçekleştirilen 2 bin 925 projeye 6 milyar lira destek sağladıklarını ifade etti.

HASAS TARIM UYGULAMALARI

GAP Bölgesinde Hassas Tarım ve Sürdürülebilir Uygulamaların Yaygınlaştırılması Projesi ile uydu görüntüleri ve hiperspektral kameralarla elde edilen veriler üzerinden hassas tarım çalışmaları için zengin bir veri seti oluşturuldu. Kacır, çiftçilerin bu veriler aracılığıyla kendi alın terlerini teknolojiyle birleştirebileceğinin altını çizdi. Ayrıca GAP Hasas Projesi Füzyon Merkezi ile çiftçilerin tarımsal üretimde teknolojiyi etkin kullanmalarına rehberlik edileceğini ekledi.

GELECEK PLANI

Kacır, önümüzdeki süreçte sulama hedeflerine ulaşmaya yönelik eylem planları hakkında kamuoyuna detaylı bilgiler vereceklerini belirtti. “Inşallah Ekonomi Koordinasyon Kurulu olarak yakın bir zamanda sayın Cumhurbaşkanı yardımcımızın başkanlığında Şanlıurfa’da tüm sektör paydaşları ile bir araya geleceğiz.” diyerek, 2024-2028 GAP Eylem Planı’nın detaylarının paylaşılacağını müjdeledi. Ayrıca, GAP Bölgesini daha nitelikli yatırımlarla buluşturmak için Yerel Kalkınma Hamlesi Teşvik Programı’nı devreye alacaklarını ve destekleyecekleri yatırımların bölge halkına büyük kazançlar sağlayacağına inandığını belirtti.

ÖNEMLİ

Otomobil Markalarından Yıl Sonu Kampanyaları

Yıl sonu fırsatları kapsamında 2024 model sıfır otomobiller için birçok marka, indirimler ve düşük faizli kredi seçenekleri sunmaya başladı. Markaların kampanyaları dikkat çekiyor.

Tunceli ve Ovacık Belediyelerine Kayyum Görevlendirildi

İçişleri Bakanlığı, Tunceli ve Ovacık belediye başkanlarını görevden uzaklaştırdığını duyurdu. Cevdet Konak ve Mustafa Sarıgül'ün görevleri sona erdi.

Daha Fazlası!