GOPİNATH’IN AÇIKLAMALARI
Gopinath, İsviçre’nin Davos kasabasında düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’ndaki “Şoklar Arasında Gelişmekte Olan Ekonomiler” isimli panelde konuşma yaptı. Gelişmekte olan piyasaların dayanıklılık ve makro istikrar açısından son birkaç yılda çok iyi bir performans sergilediğini belirten Gopinath, “Geçmişte, ABD Merkez Bankası faiz oranlarını 450 baz puan artırsa, bir pandemi yaşansa ve enerji fiyatlarında büyük bir artış olsa gelişmekte olan piyasalarda çok daha fazla çalkantı olmasını beklerdik.” şeklinde ifade etti. Gopinath, IMF olarak sürekli kötü senaryolar üzerinde çalıştıklarını ancak çoğu zaman bu olumsuz durumların gerçekleşmediğini aktardı. Özellikle 1990’lardan itibaren güçlü para politikaları ve finans sektörü düzenlemeleri gibi uygulamaların gelişmekte olan ülkelerin dayanıklılığını artırdığını vurguladı.
DAYANIKLILIĞIN ÖNEMİ
Gopinath, gelişmekte olan piyasalara yönelik olumsuz rüzgarların devam ettiğini kaydederek, “Borçlanma maliyetlerinin daha uzun süre yüksek seyretme ihtimali olan bir ortamdayız. ABD doları son birkaç ayda oldukça yükseldi ve şimdi daha güçlü. Ticaret politikası da değiştiği için buna uyum sağlanması gerekecek. Yani gelişmekte olan piyasaların başa çıkması gereken daha birçok sıkıntı var. Gelişmekte olan piyasaların buna karşı dayanıklılık inşa etmeleri gerekecek.” dedi.
GSYH BÜYÜMESİNDE YAVAŞLAMA
Gelişmekte olan piyasalarda kişi başına düşen GSYH büyümesinin önemli bir yavaşlama gösterdiğini dile getiren Gopinath, 2000’lerin başında bu büyüme oranının yaklaşık yüzde 3,6 olduğunu, pandemiden bu yana yarı yarıya azalarak yüzde 1,8’e düştüğünü hatırlattı. Gopinath, bu durumun hem üretkenlik artışındaki yavaşlama hem de özel sektör yatırımlarındaki azalmadan kaynaklandığını vurgulayarak, “Gelişmekte olan piyasaların bu durumu değiştirmeleri için yapısal reformlara yatırım yapması gerekiyor.” şeklinde değerlendirmede bulundu.