Gemlik Körfezi’nde meydana gelen 5.1 büyüklüğündeki deprem, özellikle İstanbul’da ve Türkiye’nin batısındaki diğer şehirlerde endişe dalgaları yarattı. Beklenen İstanbul depremi ile ilgili korkular artarken, Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz, Gemlik’teki sismik aktivitenin potansiyel olarak zarar görüp görmeyeceği konusunda önemli bilgiler veriyor.
Gemlik Körfezi’nde meydana gelen 5.1 büyüklüğündeki depremin sarsıntıları, Bursa ve İstanbul’un da aralarında bulunduğu çeşitli şehirlerde hissedildi. Bu sismik olay, özellikle İstanbul’da yaklaşan önemli bir deprem tehdidi ile ilgili endişelere yol açtı. Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz, NTV’de canlı yayında, Gemlik depreminin İstanbul’da uzun zamandır beklenen büyük depremi tetikleyip tetikleyemeyeceği sorusuna yanıt verdi.
Prof. Dr. Tüysüz, depremin Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın güney kolu boyunca meydana geldiğini açıkladı. Ancak, bu özel dalın İstanbul’da beklenen büyük depremi tetikleyebileceğinin düşünülmediğine dair güvence verdi. “Dolayısıyla şu anda İstanbul için önemli bir tehlike yok” dedi. Tüysüz, Gemlik Körfezi’nde çeşitli fay hatlarının varlığına dikkat çekerek, bu faylardan birinin son depreme yol açan aktivite yaşamış olabileceğini kabul etti.
İstanbul’daki sismik aktivite, aktif Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde bulunması nedeniyle yakından takip edilmektedir. Prof. Dr. Tüysüz, son Gemlik depremine rağmen, ilgili güney kolunun İstanbul için birincil endişe kaynağı olmadığını vurguladı. Fay hattının kuzey kolu boyunca konumlanan İstanbul, olası sismik olaylara karşı savunmasız kalmaktadır ve devam eden izleme ve hazırlık çabaları çok önemlidir.
Gemlik’teki son sismik aktivite endişelere yol açarken, uzman değerlendirmeleri bunun İstanbul’da beklenen büyük depremin hemen habercisi olmadığını gösteriyor. Bölgenin karmaşık jeolojik dinamikleri yakından incelenmeye devam etmekte ve sismik eğilimli alanlarda devam eden araştırma ve hazırlık önlemlerinin önemi vurgulanmaktadır.