Genç Profesyonellerin Çalışma Beklentilerini Anlama Rehberi

GENÇ PROFESYONELLERİN BEKLENTİLERİ

Koç Üniversitesi İşletme Enstitüsü, Türkiye’den tek üye olduğu Uluslararası İşletme Okulları Birliği CEMS ile birlikte “Geleceğe Yönelik İş Gücü” adıyla bir rapor hazırladı. Bu rapor, genç profesyonellerin yeni çalışma dünyasındaki beklentilerini ortaya koyuyor. CEMS’in verilerine göre, gençler geleneksel mesai saatlerini reddediyor ve ihtiyaçlara göre şekillenen daha esnek çalışma programlarını tercih ediyor. İşverenlerin bu esnekliğe uyum sağlaması durumunda, gençler gerekirse “mesai saatleri dışında” çalışmaya açık olduklarını belirtiyorlar.

OFİS ORTAMININ ÖNEMİ

Raporun bulguları, ofis ortamının da genç profesyoneller için önemli olduğunu gösteriyor. Gençler, iyi hissettikleri bir ofis ortamını topluluk oluşturmanın ve profesyonel gelişimin temel ögelerinden biri olarak değerlendiriyor. Değişimlere uyum sağlama yeteneği ise profesyonel hayatta fark yaratacak en kritik beceriler arasında öne çıkıyor. Araştırma, genç profesyonellerin kendilerini geliştirebilecekleri, zorlayıcı görevler veren, çeşitli gelişim fırsatları sunan ve duyarlı bir şirket kültürü olan firmalara bağlılık göstermeye istekli olduklarını ortaya koyuyor.

KISA VADELİ PLANLARA YÖNELİM

Genç profesyonellerin uzun vadeli planlar yerine önümüzdeki on yıla odaklandıkları, dünyadaki belirsizlikleri dikkate alarak kariyer hedeflerini şekillendirdikleri görülüyor. Koç Üniversitesi İşletme Enstitüsü CEMS MIM Akademik Direktörü Dr. Öğretim Üyesi Eda Aksoy, araştırmanın bulgularının genç profesyonellerin kariyer beklentilerini ve davranışlarını şekillendiren önemli trendleri, zorlukları ve fırsatları sunduğunu belirtiyor. Aksoy, “Gençlerin yaklaşık %60’ının bir işte 3 ila 5 yıl kalmayı tercih ettiğini ve 5 yıldan fazla aynı iş yerinde çalışmak isteyenlerin yalnızca %6 olduğunu söyleyebilirim” diyor.

ÜCRET VE DENGELERİN ÖNEMİ

Aksoy, iş seçiminde ücret, iş-yaşam dengesi gibi kriterlerin en üst sıralarda yer almasının, gençlerin üretkenliğin ötesinde kişisel yaşam kalitesine ne kadar önem verdiklerini gösterdiğinin altını çiziyor. Gençler, özellikle kadınlar, iklim değişikliği ve ekonomik istikrarsızlık gibi belirsizliklerden duydukları kaygıya rağmen geleceğe umutla bakıyorlar. Ayrıca yapay zeka gibi yeni teknolojilere uyum sağlamada kendilerine güveniyor ve küreselleşmeyi bir fırsat olarak değerlendiriyorlar.

İŞVERENLERİN STRATEJİLERİ

Bulgular ışığında, Aksoy, genç kuşağın yenilikçi düşünme, dijital beceri ve hızla değişen ortamlara uyum sağlama yeteneklerinden yararlanmak isteyen işverenlerin toplumsal katkıya, kişisel gelişime ve yaşam kalitesini iyileştirmeye yönelik avantajlara odaklanmalarının önemine dikkat çekiyor. CEMS’in dünya genelindeki son uluslararası yönetim yüksek lisans mezunlarıyla yapılan nicel anket ile genç profesyonellerin görüşlerini derinlemesine incelemek için yapılan detaylı röportajlardan elde edilen bilgiler, araştırmanın temelini oluşturuyor.

Raporda yer alan gençlerin görüşlerinin yanı sıra CEMS’in dünya genelindeki 70 kurumsal partnerinin ve 33 partner üniversitenin kıdemli uzmanlarının bilgilerine de başvurularak, en iyi yetenekleri nasıl çekebilecekleri ve genç profesyonelleri elde tutmak için hangi yöntemlere başvurdukları üzerinde de duruluyor.

ÖNEMLİ

MİT’ten CHP’ye Terörle Mücadele Brifingi

MİT Başkanı İbrahim Kalın, CHP lideri Özgür Özel'e terörle mücadele stratejilerini ve FETÖ, PKK/KCK, DEAŞ ile yapılan operasyonları içeren bir sunum gerçekleştirdi.

MHP’de Üç Vekilin İstifası Talep Edildi

MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, Isparta, Bolu ve Kilis milletvekillerinin istifalarının talep edildiğini duyurdu.

Daha Fazlası!