YENİ KANUN TEKLİFİ KABUL EDİLDİ
Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonunda kabul edildi. Bu teklif kapsamında, Sosyal Sigortalar Kanunu üzerinde değişiklikler yapılıyor. Yapılan değişiklikle, emeklilik haklarının sağlanmasında sigortacılık ilkelerinin göz önünde bulundurulması ve sigortalılar arasında standart birliğin sağlanması hedefleniyor. Ekim 2008’den önce sigortalı olan engelliler için vergi indirim belgesi esas alınarak yürütülen emeklilik işlemleri, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na göre çalışma gücü kaybına dayalı olarak belirlenerek tüm süreç Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından yürütülecek.
YENİ MADDEYLE BİLGİ PAYLAŞIMI
Anayasa Mahkemesinin iptal kararı doğrultusunda, Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu’na “Bilgi toplama, işleme ve paylaşma yetkisi” başlıklı yeni bir madde eklenecek. Bu madde ile sağlık hizmeti almak isteyenlerin kişisel verilerinin işlenebilmesi sağlanacak. Bu veriler, kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik ve sağlık hizmetlerinin plânlanması için kullanılacak. Sağlık Bakanlığı, toplanan verileri işlemek için gerekli tedbirleri alacak ve elde edilen verilerin güvenliğinin sağlanması amacıyla bir güvenlik sistemi oluşturulacak.
AİLE HEKİMLİĞİNE YENİ DÜZENLEMELER
Aile Hekimliği Kanunu’nda yapılan değişikliklerle, yabancılara sunulan hizmetlerin yanı sıra mesai dışında yapılan geleneksel tıp uygulamalarıyla özel raporlar hariç, aile hekimliği hizmetleri ücretsiz olacak. Bu hizmetlerin verilmesi, Bakanlıkça belirlenen çalışma saatleri çerçevesinde gerçekleşecek. Ayrıca, SGK ile çeşitli kurumlar arasında veri paylaşımı yapılması öngörülüyor.
İŞİTİM HAKLARI VE YABANCI ÖĞRENCİLER
Yabancı uyruklu öğrenciler, eğitim süreleri boyunca genel sağlık sigortalısı olabilecek. Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı ya da Uluslararası Öğrenciler Değerlendirme Kurulu kararıyla burslanan öğrenciler, bu süre içerisinde genel sağlık sigortasından faydalanacak. Genel sağlık sigortası primleri, belirlenen alt sınırın yüzde 4’ü olarak belirlenecek.
KLİNİK ARAŞTIRMALARDA YENİ DÜZENLEME
Yapılan düzenlemelerle daha fazla klinik araştırmanın yapılmasının önünü açmak hedefleniyor. Sağlık Bakanlığınca izin verilen kamu hastaneleri ve devlet üniversitelerinde değeri sağlamlaştıran sosyal güvenlik ve sağlık haklarının korunması süreci boyunca güvence altına alınacak. SGK’nın alacakları iyileştirmelerle sağlık hizmetleriyle ilgili katılım payı da belirlenmiş.
KAMU KURUMLARINA YENİ YÜKLÜMLÜKLER
Çalışan Sağlığı Merkezleri (ÇASMER) ve diğer sağlık personeline yönelik düzenlemeleri içeren yeni maddelerle iş sağlığı ve güvenliğinin artırılması amaçlanıyor. Tarımsal faaliyetlerde bulunan sigortalıların bildirim yükümlülüklerinin daha etkili bir biçimde yerine getirilmesi hedefleniyor. Ziraat odalarının geçmiş kayıtları için belirli kolaylıklar sağlanarak uygulama üzerine durulacak.
SAĞLIK VERİLERİNDE GÜVENLİK ÖNLEMLERİ
Son olarak, kişisel sağlık verilerinin işlenmesi ve güvenliğinin sağlanması için Bakanlıkça gerekli tedbirlerin alınacağı belirtiliyor. Aile hekimleri ve kamu sağlık hizmeti sunucularının yanı sıra ÇASMER’lerden de sağlık raporu alınabilmesi sağlanarak işyerlerinin sağlık takibi düzenli hale getirilecek.