GENETİK ETKİNİN ÖNEMİ
Skolyoz, sadece anne babadan geçen genetik faktörlerle değil, aynı zamanda çevresel etmenlerle de ilişkilidir. Anne babadan alınan genler skolyoz riskini artırabilir ancak genetik faktörler tek başına skolyozun oluşumunda yeterli değildir. Genetik yatkınlığın yanı sıra çevresel faktörler de hastalığın gelişiminde etkili olabilir.
SKOLYOZUN NEDENLERİ
Skolyoz, genetik yatkınlığın yanı sıra çeşitli faktörlerden kaynaklanabilir. Hızlı bir büyüme dönemi geçiren çocuklarda omurga eğriliği riski, diğerlerine göre daha yüksektir. Ayrıca omurga yaralanmaları, yanlış duruş alışkanlıkları, kas zayıflığı gibi durumlar da skolyozun ortaya çıkmasına neden olabilir.
TEDAVİDE ÇOKLU YAKLAŞIM
Skolyoz tedavisinde sadece genetik faktörler değil, hastalığın seyrini etkileyen diğer faktörler de göz önünde bulundurulmalıdır. Fizik tedavi, egzersizler, gerekli durumlarda cerrahi müdahale gibi farklı yöntemlerle skolyozun tedavisi mümkündür. Tedavi sürecinde hastanın genel sağlık durumu, omurgadaki eğrilik derecesi ve belirtiler gibi faktörler dikkate alınarak kişiye özel bir tedavi planı oluşturulmalıdır.