Göktaş: Türkiye’nin Doğurganlık Hızı Düştü

DOĞURGUNLUK HIZI DÜŞÜYOR VE YAŞLI NÜFUS ARTIYOR

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, “Dünya genelinde ortalama 2,32 olan doğurganlık hızı Türkiye’de 1,51’e geriledi. Tarihin en düşük noktası olan 1,51. 65 yaş üstü yaşlı nüfus oranımız da yüzde 10.2’yi geçmiş durumda” şeklinde açıklamalarda bulundu. Ankara’da düzenlenen “Ailenin Güçlendirilmesi ve Dinamik Nüfus Yapısı Sempozyumu”nda konuşan Göktaş, Türkiye’de nüfus artış oranının düştüğünü ve bunu artırmak için çeşitli çalışmalar yürüttüklerini belirtti. Göktaş, “Bu noktada hızlı ve somut adımlar atıyoruz. Nitekim birçok ülkede olduğu gibi Türkiye’de de nüfus dinamizmi azalma eğilimi gösteriyor. Doğurganlık hızımız düşüyor, yaşlı nüfus oranı yükseliyor” ifadelerini kullandı. Genç nüfusun azalması ve yaşlı nüfusun artmasının sonuçları hakkında bilgi veren Bakan, “Bu durum, daha az çalışanın daha fazla emekliyi desteklemesi anlamına geliyor. Ayrıca bakım ihtiyacı olan çocuk sayısında azalma, yaşlı bakımına bağlı ihtiyaçların artışını getiriyor. Sosyal hizmetler ile sağlık sektöründeki bütçe gereksinimi de artıyor” diye ekledi.

NÜFUS POLİTİKALARI UZUN VE KARARLI BİR SÜREÇ

Göktaş, Türkiye’de 1960’lı yıllardan itibaren uygulanan nüfusu kontrol altına almaya yönelik politikaların demografik yapıda değişimlere yol açtığını ifade ederek, “Bu durumun önüne geçmek adına 2007’den bu yana hazırlanan kalkınma planlarımızda nüfus destekli politikalar vazgeçilmez bir unsur haline geldi. Nüfusu destekleyen politikalarla verimli sonuçlara ulaşmak, hiç şüphesiz uzun ve kararlılık gerektiren bir süreç. Bu süreçte güncel şartlara hâkim olmak da büyük önem arz ediyor” şeklinde açıklama yaptı. Göktaş, toplumsal değişimlerin bireysellik ve aile yapısını zayıflattığını, bunun da evlilik ve çocuk sahibi olma isteğini geri planda bıraktığını vurguladı.

EVLİLİK VE DOĞUM ORANLARI AZALIYOR

Küresel eğilimlerle paralel olarak Türkiye’de evlilik ve doğum oranlarının düştüğünü belirten Göktaş, “İlk evlilik yaşı erkeklerde 28.3, kadınlarda 25.7 düzeyinde. İlk doğumda ortalama anne yaşı 27’ye ulaşmış durumda. Evlenme ve ilk anne olma yaşının yükselmesi, doğal olarak doğurganlık hızının düşmesine yol açıyor” şeklinde detay verdi. 2014 yılında 1 milyon 351 bin olan doğum sayısının 2023 yılında 958 bin 408’e düştüğünü kaydeden Göktaş, “Son on yılda doğum oranları ortalama 400 bin azaldı” dedi. Ayrıca 2008-2023 yılları arasındaki binde 1,4 olan boşanma oranlarının 2,01’e yükseldiğini açıklayan Bakan Göktaş, bu oranların iyileşmesi için büyük çabalar sarf ettiklerini söyledi.

AİLENİN KORUNMASI VE GÜÇLENDİRİLMESİ VİZYON BELGESİ

2024-2028 yıllarını kapsayan Ailenin Korunması ve Güçlendirilmesi Vizyon Belgesi ile Eylem Planı hakkında bilgi veren Göktaş, “Beş temel amaç çerçevesinde hazırladığımız eylem planında refah, sosyal politika ve hizmet, dijitalleşme, çevre temaları ve demografik risklere özel bir bölüm yer alıyor” dedi. Ayrıca Aile ve Nüfus Politikaları Daire Başkanlığı’nın kurulduğunu ifade eden Göktaş, “Daire Başkanlığının çalışmalarıyla ulusal ve uluslararası nüfus politikalarını daha detaylı inceliyoruz. 12 ilde doğurganlık ve anne babalık fikrine ilişkin saha araştırmaları başlattık” şeklinde belirtti. Son olarak, 27 kurumdan oluşan Ailenin Korunması ve Güçlendirilmesi Koordinasyon Kurulu’nun kurulduğu ve Nüfus Politikaları Kurulu’nun çalışmaları ile ulusal nüfus eylem planının hazırlanacağını aktardı.

ÖNEMLİ

Dolandırılan Kadının Aracı Başkasına Satıldı

Menteşe'de M.C. adlı kadından senetle aldığı aracı satan dolandırıcı, kayıplara karıştı. Mağdur kadın, şüpheli hakkında hukuki işlemlere başladı.

THY, En Çok Ülkeye Uçuyor

Türk Hava Yolları, dünya genelindeki en fazla noktaya uçarak 30 ülke farkla Guinness Dünya Rekoru'nu kırdı.

Daha Fazlası!