Göktürk Uyduları 411 Bin Kare Görüntüledi

Türkiye Uzay Faaliyetlerini Sürdürüyor

Türkiye, uzay alanındaki çalışmalarını devam ettiriyor. Hava Kuvvetleri Komutanlığı tarafından yönetilen GÖKTÜRK-2 uydusu 18 Aralık 2012’de, GÖKTÜRK-1 uydusu ise 5 Aralık 2016’da uzaya fırlatıldı. Bu uydular, Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) istihbarat ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla büyük önem taşıyor.

322 Bin 607 Kare Görüntü Çekildi

GÖKTÜRK-1 uydusu, uzaydaki 8 yıl boyunca 42 bin 700 kez dünya etrafında döndü ve 322 bin 607 kare görüntü gönderdi. Alçak irtifadan dünya yörüngesine oturan bu uydu, kamu kurum ve kuruluşları için çevre izleme, tarımsal rekolte tespiti, belediye uygulamaları, sınır kontrolü ve kadastro gibi pek çok alanda kullanılabiliyor. Uydu, 680 kilometre yükseklikte saniyede 7,5 kilometre hızla hareket etmekte ve coğrafi kısıtlama olmaksızın dünya üzerindeki her noktadan keşif yapabiliyor. GÖKTÜRK-1, 0,50 metre çözünürlüğe sahip görüntüler gönderiyor.

GÖKTÜRK-2 Görev Süresini 2 Kat Aştı

Türkiye’nin ilk yüksek çözünürlüklü keşif ve gözlem uydusu olan GÖKTÜRK-2, 12 yıl içerisinde dünya etrafında 64 bin kez döndü ve 88 bin 478 kare görüntüleme gerçekleştirdi. Bu uydu, Milli Savunma Bakanlığı ile TÜBİTAK ve TUSAŞ ortaklığında üretildi. TSK, sivil kurumların afet durumları ile akademik talepler için uydu görüntülerini bedelsiz olarak elde edebiliyor. GÖKTÜRK-2, yüksek yerlilik oranıyla üretilen ve 2,5 metre çözünürlüğe sahip bir gözlem uydusu olarak Türkiye’nin savunma, çevre, tarım ve ormancılık alanlarındaki ihtiyaçlarını karşılıyor. Uydu, yaklaşık 640 kilometrelik bir alanın görüntüsünü tek seferde indirebilmektedir ve dünya etrafındaki bir turunu yaklaşık 98 dakikada tamamlıyor. Yörüngedeki görev süresi 5 yıl olarak planlansa da, geliştirilmiş teknik özellikleri sayesinde 12 yıldır kesintisiz görev yapıyor.

GökTürk Yenileme Projesinde Çalışmalar Sürüyor

GÖKTÜRK uydu sistemlerinin yenilenmesi için de çalışmalar devam ediyor. GÖKTÜRK Yenileme Keşif Gözetleme Uydu Sistemi Geliştirme (GÖKTÜRK-Y) Projesi, TSK’nın yeteneklerini artırmak amacıyla tasarlanmıştır. GÖKTÜRK-1’in görev ömrü sona erdiğinde, bu projeyle yüksek çözünürlüklü uzaktan algılama yeteneklerinin sürdürülmesi hedefleniyor. Projeye dair sözleşme, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı ile TUSAŞ arasında Haziran 2021’de imzalandı ve halihazırda projede planlanmış çalışmalar devam ediyor.

Türkiye’nin Uydu Uygulamaları

Türkiye’nin, yakın zamanda devreye girecek olan TÜRKSAT 6A ile birlikte toplamda 6 haberleşme uydusu bulunuyor. Bunlar TÜRKSAT 3A, TÜRKSAT 4A, TÜRKSAT 4B, TÜRKSAT 5A ve TÜRKSAT 5B’yi kapsıyor. Ayrıca, Türkiye’nin 3 keşif ve gözetleme uydusu (GÖKTÜRK-1, GÖKTÜRK-2 ve İMECE) mevcut durumda.

ÖNEMLİ

Hurdacıyı Kaçırıp 12 Milyon İstediler

Avcılar'da, tanımadığı kişiler kendilerini polis olarak tanıtıp Sinan Ünal'ı kaçırdı. Baba Recep Ünal'a ise 12 milyon TL fidye istendi. Olay büyük paniğe yol açtı.

Bakan Fidan Fransız Mevkidaşıyla Telefonla Görüştü

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot ile bugün telefonla görüştü. İki ülke arasındaki ilişkiler ele alındı.

Daha Fazlası!