KANTON FUARI’NDA ÇEŞİTLİ YENİLİKLER SERGİLENİYOR
GUANGZHOU, 22 Nisan — Çin’in güneyinde yer alan Guangdong eyaletinin merkezi Guangzhou’da düzenlenen 137. Çin İthalat ve İhracat Fuarı, halk arasında Kanton Fuarı olarak biliniyor. Fuar süresince Türk iş insanı Cemil Cihan, arkadaşına hediye olarak çift ekranlı iFlytek akıllı çeviri cihazı satın aldı. Bu, Cihan’ın 2022’den beri aldığı 15’inci çeviri cihazı olarak kayıtlara geçti. Cihan, bu çeviri cihazını Çin pazarında ilerlemek için kullandığı “gizli silahı” olarak tanımlıyor. Cihan, “Bu yapay zeka çeviri cihazını kullanarak Türk arkadaşlarımdan daha fazla Çinli arkadaş edindim. Cihaz, Çin’de iş yaparken bana çok yardımcı oluyor” şeklinde açıklamalar yaptı.
İlk olarak 1957’de gerçekleştirilen Kanton Fuarı, yılda iki kez düzenleniyor ve uluslararası ticaret etkinlikleri arasında en uzun süreli olanı kabul ediliyor. Bu yıl fuara yaklaşık 31.000 firma katılım gösteriyor. Fuarda, Çinli teknoloji şirketi iFLYTEK tarafından geliştirilen çeviri robotu, Hizmet Robotları Alanı’nda sergilenen yüzlerce yenilikçi robotik üründen biri olarak dikkat çekiyor. Bu tür yapay zeka çeviri cihazları, iş insanları için maliyet avantajı sağlıyor. Fuara katılan Li soyadlı bir Çinli katılımcı, “Bir İngilizce tercüman için günde 600 yuan, azınlık dilleri içinse ekstra 200 yuan ödüyorum. En önemlisi de bu tercümanların bildiği dil sayısı sınırlı oluyor. Bu cihaz ise nerede ne zaman olursa olsun onlarca dili çevirebiliyor” ifadelerini kullandı.
KAHVE ROBOTU DİKKAT ÇEKİYOR
Fuarda dikkat çeken bir diğer ürün ise kahve robotu oldu. Bu robot, kahve çekirdeklerini öğütmekten süt köpüğü yapımına kadar tüm işlemleri sadece 50 saniyede tamamlıyor ve 14 farklı içeceği ortalama 2 dolardan daha ucuza sunuyor. Katılımcılardan Özgür Şahin, “Bu kahvenin dokusu yumuşak ve tadı gerçekten güzel. Üstelik latte sanatı için fotoğraf bile yüklenebiliyor” diyerek bu cihazı satın almak istediğini belirtti. Yeni fikirlerin her zaman kazandırabileceğini vurgulayan Şahin, robotun yapay zeka ile yurtiçinden ve yurtdışından 1.000’in üzerinde kahve tarifi edindiğini de ifade etti. Kahve robotunu geliştiren Shanghai Hi-Dolphin Robot Teknolojisi Limited Şirketi’nin kurucusu Han Zhaolin, “Robot sayesinde her hafta yeni tariflerin piyasaya sürülebileceğini” aktardı ve bu tür robotların 40’tan fazla ülke ve bölgeye ihraç edildiğini ekledi.
ÇİN’DE AKILLI ROBOT İŞLETMELERİ ARTIYOR
Devlet Piyasa Denetleme ve Düzenleme İdaresi’nin yayımladığı verilere göre, 2024 yılı sonu itibarıyla Çin’de toplam 451.700 akıllı robot işletmesi bulunacak. İşletme sayısı, 2020 yılı sonuna göre yüzde 206,73 oranında artmışken, 2023 yılı sonuna kadar bu artış oranı yüzde 19,39 olarak kaydedilmiştir.