Gündüz Kuşağı Programları İçin Yeni Düzenleme

RTÜK’ÜN YENİ GÜNDÜZ KUŞAĞI PROGRAMLARI İLKELERİ

RTÜK’ten gelen bilgilere göre, gündüz kuşağı programlarıyla ilgili olarak vatandaşların RTÜK İletişim Merkezi’ne yaptığı şikayetler sonrası bir çalışma başlatıldı. Üst Kurul, hazırlanan Gündüz Kuşağı Programları Yayın Etik İlkeleri’ni oy birliğiyle kabul etti. Bu karar neticesinde, kişilerin özel hayatına saygı göstererek, özel hayat bilgileri ve belgeleri yayınlanmayacak. Katılımcılar, kendi ya da başkalarının özel hayatlarıyla ilgili açıklamalara zorlanmayacak. Program sunucusu, konuğu ve uzmanlar, katılımcılara karşı psikolojik şiddet uygulamalarına izin verilmeyecek.

TOPLUMSAL DEĞERLERE SAYGI

Kuşak programlarında kullanılan yorum ve ifadeler, toplumun milli ve manevi değerlerine, genel ahlaka ve ailenin korunmasına aykırı olmamalı. Kamuya açık alanlarda sergilenemeyecek söz ve davranışlar engellenecek. Editoryal sorumluluk çerçevesinde, yayınların canlı ya da bant yayın olmasına bakılmaksızın Türkçenin kaba ve düzeysiz kullanımına müsaade edilmeyecek. Ayrıca, çocuklar, gençler ve zihinsel engelli bireyler stüdyoya ya da canlı bağlantılarla konuk alınmayacak.

ŞİDDET İÇERİĞİNE YASAK

Cinsel taciz ve tecavüz gibi hususların meşrulaştırıcı yayınları yapılmayacak. Kadına yönelik şiddeti teşvik eden veya kanıksatan içeriklere, program konuklarının ve katılımcılarının benzer yorum ve ifadelerine izin verilmeyecek. Üst Kurul, “Medyada Kadına Yönelik Şiddetle Mücadeleye İlişkin Etik İlkeler”e aykırı yayın yapılmasının önüne geçecek. Şiddet unsuru taşıyan konuların işlenmesine özel bir dikkat gösterilecek.

SORUŞTURMALARI TAMAMLANMAYAN OLAYLARIN KONU OLAMAMASI

Henüz soruşturması tamamlanmamış olaylar gündüz kuşağı programlarına alınmayacak. Kişilerin şeref ve itibarlarının korunması amacıyla, aynı konu için tekrar yayın yapılmasına gayret edilecek.

AĞIR YAPTIRIM HAZIRLIĞI

RTÜK, toplumda suçun normalleşmesi gibi sorunları ortadan kaldırmayı amaçlıyor ve bu ilkelerin uygulanıp uygulanmadığını yakından takip edecek. Kararlara uymayan programlar için ciddi yaptırımlar uygulanacak.

ÖNEMLİ

“İsrail’in UNRWA’ya Yasağı Resmi Onay”

İsrail Meclisi, UNRWA'nın İsrail'deki faaliyetlerini sona erdiren yasa tasarısını kabul etti.

Arda Güler, Kopa Trophy İkincisi Oldu

Arda Güler, 2023 Kopa Trophy'de en iyi genç futbolcu sıralamasında Lamine Yamal'ın ardından ikinci oldu.

Daha Fazlası!