TARİHSEL BİR OLAYIN YENİDEN HATIRLANMASI
Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol’un dün akşam kısa süreli sıkıyönetim ilanı, birçok genç Güney Koreli için tarihte ilk kez yaşanan bir türbülans olarak öne çıkıyor. Ülke, 1948 yılından bu yana birçok liderin sıkıyönetim uyguladığı dönemlere tanıklık etti. Son olarak, 1979 yılında yaşanan siyasi protestolar ve muhalefeti dizginlemek için sıkıyönetime başvuran Devlet Başkanı Park Chung-hee’nin öldürülmesi dikkat çekiyor.
PARK CHUNG-HEE DÖNEMİ VE 1980 DARBESİ
Park’ın öldürülmesinin ardından Chun Doo-hwan isimli bir general darbe gerçekleştiriyor. 1980 yılında sıkıyönetim ilan eden Chun, tüm siyasi faaliyetleri yasaklayarak okulları kapatıyor ve muhalefet liderlerini tutuklatıyor. Gwangju kentindeki protestolar sırasında Chun, desteklemek amacıyla silahlı araçlar ve paraşüt birlikleri gönderiyor. Yetkililer, söz konusu olaylarda 191 kişinin hayatını kaybettiğini, bunlardan 26’sının polis ve asker olduğunu belirtirken, protestocuların aileleri ölü sayısının çok daha fazla olduğunu ifade ediyor.
1988 yılına kadar iktidarda kalan Chun, Gwangju’daki isyanları “Kuzey Kore tarafından yönlendirilen bir başkaldırı” olarak nitelendiriyor. Ancak bu protestolar, Güney Kore’nin demokrasiye geçiş sürecinde önemli bir dönüm noktası oluşturuyor. Birçok Güney Koreli, Gwangju eylemlerinin ülke için taşıdığı önemi vurgulamak amacıyla Anayasa’nın yeniden düzenlenmesini savunuyor.
1996 yılında Chun Doo-hwan ve destekçisi Roh Tae-woo, 1979’daki darbeyle bağlantılı olarak yargılanıyor. Devlet Başkanı Kim Young-sam, 1993-98 yılları arasında görev süresince yargılamaların ülke için yeni bir dönemi temsil ettiğini dile getiriyor fakat bir yıl sonra affedilme kararı alıyor. Dönemin Devlet Başkanı, bu af kararının “ülkeyi birleştirmek için alındığını” savunuyor. Kim’in sözcüsü Shin Woo-jae, affın “ülkenin tarihindeki en temiz ve en adil başkanlık seçimlerinin gerçekleştirildiği dönem” ile ulusal uzlaşmayı teşvik etmek ve ekonomik zorlukları aşmak için yapıldığını açıklıyor.