OECD RAPORU VE GÜNEY KORE’NİN DURUMU
OECD, “Güney Kore’nin Doğmamış Geleceği” isimli raporunu yayınladı. Bu raporda, 2023 yılı itibarıyla Güney Kore’nin 0,72 ile en düşük doğum oranına sahip ülkeler arasında ilk sırada bulunduğu ifade ediliyor.
DOĞUM ORANLARI DÜŞMEYE DEVAM EDİYOR
Raporda, eğer doğum oranları bu seviyelerde kalırsa, Güney Kore’nin nüfusunun 60 yıl içerisinde yarı yarıya düşebileceği tahmin ediliyor. Bu durum devam ederse, 2082 yılına kadar 65 yaş ve üzerindeki bireylerin toplam nüfusun yüzde 58’ini oluşturacağı öngörülüyor. Ayrıca, düşük doğum oranlarının sebebinin yüksek eğitim maliyetleri, uzun çalışma saatleri, sınırlı çalışma programı esnekliği ve iş ile aile yaşamını dengelemedeki zorluklarla ilişkili olduğu vurgulanıyor.
DEMOGRAFİK DEĞİŞİM VE ETKİLERİ
Güney Kore, 2023 yılı itibarıyla 0,72 ile en düşük doğum oranına sahip ülkeler arasında lider konuma gelmişti. Ülke İçişleri Bakanlığı, 24 Aralık 2024’te, nüfusun yüzde 20’sinin 65 yaş ve üzeri kişilerden oluştuğunu belirterek, Güney Kore’nin “süper yaşlı toplum” kategorisine girdiğini duyurmuştu. Bunun yanı sıra, 2024 yılında dünyaya gelen bebek sayısında, 9 yıl aradan sonra ilk kez bir artış gözlemlendi ve doğum oranının 0,72’den 0,75’e yükseldiği kaydedildi.