GÜNEYDOĞU ANADOLU’DAN İHRACAT RAKAMLARI
Güneydoğu Anadolu Bölgesi, yılın ilk çeyreğinde 99 milyon 908 bin dolarlık kuru meyve ve mamulleri ihracatı gerçekleştirdi. Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) verilerine göre, regionun Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği üyesi firmalar, ilk üç ayda 82 ülke ve serbest bölgeye toplamda 15 bin 467 ton kuru meyve ve mamulleri gönderdi. Bu ticaret sonucunda sektör, 99 milyon 908 bin dolarlık bir gelir elde etti. Üstelik, bu yılın ilk 3 ayındaki ihracat, geçen yılın aynı dönemine göre değerde yüzde 4, miktarda ise yüzde 11 artış göstermiş oldu.
ANTEP FISTIĞI EN ÇOK KAZANÇ GETİREN ÜRÜN
En yüksek geliri, 42 milyon 574 bin dolarla Antep fıstığı sağladı. Bunun yanı sıra, kuru kayısıdan 37 milyon 529 bin dolar ve kuru incirden ise 7 milyon 325 bin dolar kazanç elde edildi. Antep fıstığı, Güneydoğu Anadolu’nun ihracatında yüzde 42,6’lık bir paya sahip. Bir önceki yıla göre ise yüzde 7,2 oranında artış göstererek 2023’ün en çok kazandıran ürünü olan kuru kayısıyı geride bıraktı. İlk çeyrekte en yüksek satış, 17 milyon 956 bin dolarla Almanya’ya yapılırken, bu ülkeyi 17 milyon 373 bin dolarla İtalya ve 10 milyon 107 bin dolarla ABD izledi. Bu dönemde en dikkat çeken artış ise yüzde 74,8 ile İtalya’da yaşandı.
SEKTÖREL İHRACATI ARTIRMA ÇABALARI
Güneydoğu Anadolu Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Çıkmaz, sektör ihracatının artırılmasına yönelik tanıtım çalışmaları yaptıklarını belirtti. Dünyanın birçok yerinde Türk kuru meyve ve mamullerinin beğenildiğini vurgulayan Çıkmaz, “Anadolu’nun bereketli topraklarında yetişen kuru meyve çeşitlerinin uluslararası pazarlarda hak ettiği değeri bulması için büyük çaba gösteriyoruz. Bu çabalar karşılığında ürünlerin talep görmesi bizleri sevindiriyor.” ifadelerini kullandı.