PROTESTOLARIN ALTINDA YATAN NEDENLER
Gürcistan’da Başbakan İrakli Kobakhidze’nin hükümetinin Avrupa Birliği’ne katılım müzakerelerini 2028 yılına kadar durdurma kararı sonrasında başlayan protestolar, 6. gününe girdi. Başkent Tiflis’teki Şota Rustaveli Caddesi’nde yerel saatle 20.00’de başlayan gösterilerde, katılımcıların havai fişek ve çeşitli maddeler fırlatmasıyla olayların gidişatı bir kez daha gerildi.
POLİSİN MÜDAHALESİ VE SALDIRILAR
Polis, protestoculara tazyikli su ile müdahale etti. Parlamento önünden çıkarılan göstericiler, Cumhuriyet Meydanı’na doğru ilerledi. Ancak kısa süre içinde tekrar Şota Rustaveli Caddesi’ne dönen kalabalık, barikat meydana getirip polise havai fişek ve küçük taşlarla saldırdı. Polisin müdahale etmesine rağmen protestolar sabah saatlerine kadar devam etti.
HÜKÜMET ALEYHİNE SLOGANLAR ATILDI
Sabah saatlerinde İlya Çavçavadze Bulvarı’ndan Vaja Pşavale semtine geçen protestocular, hükümete yönelik “Ruslar”, “Köleler”, “Git, git” şeklinde sloganlar atarak eylemi sonlandırdı. Gürcistan İçişleri Bakanlığı, 22 protestocunun gözaltına alındığını açıkladı.
BAŞBAKANIN DEĞERLENDİRMESİ
Gürcistan Başbakanı İrakli Kobakhidze, protestolara dair yaptığı basın toplantısında, “2020 yılının Kasım ayından bu yana dışarıdan finanse edilen 4 devrim teşebbüsüne şahit olduk. Dördüncü devrim girişimi ise diğerlerinden çok daha zayıf bir şekilde gerçekleşti. Gürcistan toplumu için son 4 yıl boyunca 4 devrim girişimini izlemek oldukça rahatsız ediciydi” dedi.
HÜKÜMETİN AB MÜZAKERELERİ HAKKINDAKİ AÇIKLAMALARI
Başbakan Kobakhidze, 28 Kasım’da yaptığı açıklamayla, AB ile müzakerelerin “şantaj aracı” olarak kullanıldığını belirterek, bu sürecin 2028 yılının sonuna kadar askıya alındığını ifade etti. Gürcistan, Mart 2022’de AB üyeliği için başvurmuştu ve Aralık 2023’te aday ülke statüsü almıştı. Bununla birlikte, “Rus yasası” olarak adlandırılan “Yabancı Etkinin Şeffaflığı Hakkında” yasası 29 Mayıs’ta yürürlüğe girmiş, bu durum Gürcistan’ın AB’ye katılım sürecini Temmuz ayında askıya almıştı.