HATAY’DA DEPREMZEDE ÇİFTÇİLERE DESTEK
Hatay’da, asrın felaketinden etkilenen 5 bin 662 depremzede çiftçiye toplam 35 milyon 870 bin TL değerinde tohum ve ekipman desteği sağlanıyor. Destekleme süreci Kırıkhan ilçesinde başlamış durumda. Hatay’da yaşanan yıkımın ardından, çiftçilerin yeniden hayata dönmesi için yürütülen devlet destekleri devam ediyor. Tarım ve Orman Bakanlığının ‘Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi’ projesi kapsamında afetzede çiftçilere yardımlar devam ediyor. TAKE projesi çerçevesinde, Amik Ovası’nda 5 bin 662 afetzede çiftçiye; 153 bin kilogram pamuk, 100 bin kilogram soya ve 400 torba ayçiçeği tohumu dağıtıldı. Ayrıca, çiftçilere 62 zeytin hasat makinesi de verildi. Bu proje ile 5 bin 662 çiftçi, toplamda 35 milyon 870 bin TL değerindeki destekten yararlanacak.
DESTEKLER BÖLGE ÇİFTÇİLERİNE NEFES OLACAK
Hatay Valisi Mustafa Masatlı ve İl Tarım ve Orman Müdürü Abdurrahman Türkmen’in katıldığı Kırıkhan’daki tohum dağıtım etkinliğinin, bölgedeki çiftçiler için önemli bir destek olması bekleniyor. Vali Masatlı, “Biz ata tohumumuzu muhafaza edeceğiz, geliştireceğiz ve topraklarımızla buluşturup en fazla üretimi almak için çalışacağız” diyerek ata tohumunun önemini vurguladı. Ayrıca, Hatay’ın, “insanıyla, iklimiyle, kültürüyle ve doğasıyla Türkiye’nin eşsiz coğrafyalarından” biri olduğunu belirtti. Kırıkhan ve diğer ilçelerde çiftçilere yapılan tohum, makine ve hayvan desteklerine de dikkat çekerek, bu dağıtımın kıymetli olduğunu ifade etti. Dağıtımda yer alan tohumların toplam bütçesi 35 milyondan fazla olup, 5 bin 662 çiftçi bu destekten faydalanacak.
AYÇİÇEK DESTEĞİ ALAN ÇİFTÇİLERİN GÖRÜŞLERİ
Projeye katılan ve ayçiçek tohumu desteği alan çiftçi Ahmet Muhacir, “Bugün çiftçilere tohum desteği için buradayız. Ayçiçek desteklenmesinde tohumları alıp ekeceğiz. Birinci ürün buğdaydan sonra ikinci ürün olarak ayçiçek ekeceğiz. Devletimiz her zaman çiftçinin yanında olduğunu gösteriyor. Devletimiz var olsun.” şeklinde konuştu.
Kuraklıktan zarar gören buğdayların yerine pamuk tohumu eken çiftçi Ertuğrul Şahbaz ise, “Amik Ovası’nda yaklaşık 40 yıldır çiftçilik yapıyorum. Kentte 2 yıldır deprem sonrası pamuk, soya ve ayçiçeği tohumları dağıtılıyor. Bu yıl kuraklıktan dolayı zarar gören buğdayların yerine suya az ihtiyacı olan soya çeşidi tohumlarını ekeceğiz. Soya ürünleri yetiştirerek zararlarımızı karşılamaya çalışacağız.” ifadelerini kullandı.
HATAY