UKRAYNA ORDUSUNDAKİ FİRAR SORUNU
Ukrayna ordusu, cephe hatlarında ilerleyen Rus güçlerine karşı direniş göstermekte zorlanıyor. 2022 yılında Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik başlattığı işgal ile birlikte, 100 binden fazla Ukraynalı asker firar yasaları kapsamında yargılanıyor.
KİŞİSEL GÜÇ KAYBINA NEDEN OLUYOR
Firar vakaları, Ukrayna ordusunun kritik döneminde ihtiyaç duyduğu insani kaynağı azaltıyor. Bu durum, Rusya ile yaşanan savaşta birliklerin zayıf düşmesine yol açıyor. Ordunun güçlendirilmesi amacıyla Kiev, bir süredir kapsamlı bir seferberlik kampanyası yürütüyor.
ASKER KAÇAKLARINA YÖNELİK OPERASYONLAR
Ulusal polisin açıklamasına göre, “Ulusal polis gücü, askerlik hizmetine uygun Ukraynalı erkeklerin yasa dışı sınır geçişleriyle ilgili 200’den fazla arama yürütüyor.” Geçtiğimiz hafta, ülkenin kolluk kuvvetleri tarafından başlatılan operasyonlar çerçevesinde yaklaşık 600 ev ve ofis arandı. Bu operasyonlar, ülkeyi yasa dışı terk etmeleri konusunda düzen kuran asker kaçaklarını hedef alıyor.
ASKERLERİN SAVAŞA İLGİSİ AZALIYOR
Ukraynalı yetkililere göre, birçok asker her türlü zorlukla karşılaşarak, bitkin bir durumda savaşın dışına çıkmaya çalışıyor. Bazı askerler, tıbbi izin alarak geri dönmüyor. Diğerleri ise komutanlarıyla çatışma yaşamaktayken, emirleri yerine getirmeyi reddediyor.
SAVUNMA HATLARI TEHLİKEDE
Firar olayları, askeri komutanların kontrolü altındaki savaş planlarını karmaşık hale getiriyor. Associated Press, birliklerin emirlere aykırı hareket ederek mevzilerini terk etmelerinin, savunma hattını ciddi şekilde tehlikeye soktuğunu aktarıyor. Kiev, çok tartışmalı seferberlik yasası ile hedeflerinin büyük ölçüde başarısız olduğunu kabul ederken, son bir yıl içinde askerlerin neredeyse yarısı firar etti.