GERİ ÇAĞIRMA KAPSAMINDAKİ ARAÇLAR
Hyundai ve Kia, daha önce 2024 yılı içerisinde benzer bir sorun nedeniyle bazı araçları geri çağırma kararı almıştı. Şirketler, geri çağırma kapsamındaki tüm araçların ücretsiz olarak tamir edileceğini duyurdu. Yapılan açıklamalara göre, incelemelerde elektrikli sistemlerde bulunan Entegre Şarj Kontrol Ünitesi (ICCU) parçalarında olası arızalar tespit edildi. Bu arızaların şarj işlemini durdurduğu ve aracın hareketsiz kalmasına yol açtığı bildirildi. Sorunun, 9 Kasım 2024 tarihine kadar üretilen tüm araçları etkilediği belirtildi ve bu nedenle geniş kapsamlı bir geri çağırma kararı alındığı kaydedildi. Şirket yetkilileri, müşteri güvenliğinin en öncelikli konu olduğunu vurguladı ve bu çerçevede karar aldıklarını ifade etti. Ayrıca, geri çağırma işlemlerinin en kısa sürede ve ücretsiz şekilde yapılacağı açıklandı.
ETKİLENEN ARAÇ SAHİPLERİNE BİLGİ VERİLECEK
Etkilenen araç sahiplerine, yetkili servisler tarafından bilgilendirme yapılacağı ve randevu almak için gerekli adımların atılacağı duyuruldu. Güney Koreli Hyundai Motor Group’un sahip olduğu Hyundai, Kia ve Genesis markalarına ait araçların şarj sorunları nedeniyle geri çağırma işlemlerine başlanırken, Hyundai’nin 2022-2024 Ioniq 5 ve 2023-2025 Ioniq 6, Kia’nın 2022-2024 EV6, Genesis’in ise 2023-2025 GV60, GV70 ve 2023-2024 G80 elektrikli modelleri de geri çağırma kapsamına alındı. Geri çağırma bildirimi, Ulusal Karayolu Taşımacılığı Güvenlik İdaresi (NHTSA) tarafından yayımlandı. Yayınlanan bildiriye göre, yaklaşık 63 bin Kia EV etkilendiği, bunun yanı sıra 145 bin 235 Hyundai ve Genesis aracının da geri çağırma süreçlerine dahil olduğu öğrenildi.
SON DURUM VE AÇIKLAMALAR
Hyundai ve Kia, 2024 yılının başında, 146 binden fazla elektrikli araçtaki sorun hakkında kullanıcıları uyarmıştı. Son geri çağırmada, geri çağırmanın genişletilmesi ve yerinin doldurulmasına yönelik olduğu vurgulandı ve 9 Kasım’a kadar üretilen araçların etkilendiği belirtildi. Kia, yapmış olduğu açıklamada ICCU’nun zamanla hasar görebileceğini ve etkilenen aracın aküsünü şarj etmesini engelleyebileceğini belirtti. Geri çağırma bildiriminde, aracın kullanıma devam edilmesi durumunda, aracın sonunda tüm hareket gücünü kaybedebileceği aktarıldı. Şirketler, ücretsiz onarımlar gerçekleştireceklerini ve ünitenin yazılımını güncelleyeceklerini ifade etti. Hyundai sahiplerinin geri çağırma hakkında 17 Ocak 2025’te, Kia müşterilerinin ise 13 Aralık’ta bilgilendirileceği duyuruldu.