BİLGİ VE SUÇLAMALAR HAKKINDA YOLSUZLUK SORUŞTURMASI DEVAM EDİYOR
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Ekrem İmamoğlu’nun da bulunduğu zanlılar hakkında yürütülen yolsuzluk soruşturmasına devam ediyor. Bu soruşturma kapsamında zanlılar “suç örgütü yöneticisi olmak”, “suç örgütüne üye olmak”, “irtikap”, “rüşvet”, “nitelikli dolandırıcılık”, “kişisel verileri hukuka aykırı ele geçirmek” ve “ihaleye fesat karıştırmak” suçlarından yargılanıyor. Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, 26 Nisan’da İstanbul, Ankara ve Tekirdağ’da gerçekleşen operasyonda 47 zanlıyı gözaltına almış, sonrasında 5 kişi daha eklenerek toplam gözaltı sayısı 52’ye ulaşmıştı. Şüpheliler, İstanbul Emniyet Müdürlüğünde ifadelerinin alınmasının ardından adliyeye sevk edildi.
TUTUKLAMA İŞLEMLERİ VE SONUÇLARI
Adliyeye sevk edilen 52 kişiden 4’ü adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı, diğer 48 kişi için ifade işlemleri tamamlandıktan sonra 18’i adli kontrolle serbest kalırken, 18 kişi tutuklandı. Tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilenler arasında İSKİ Genel Müdürü Şafak Başa, İBB Boğaziçi İmar Müdürü Elçin Karaoğlu, Medya A.Ş. yönetici Murat Ongun’un eşi Gözdem Ongun, ve İmamoğlu’nun koruması Çağlar Türkmen de bulunuyor. Tutuklama kararı verilen 30 kişiden 18’i tutuklandı ve 12 şüpheli için ise çeşitli adli kontrol tedbirleri alındı.
TUTUKLANANLAR VE İDDİALAR
Savcılık, mahkemeye gönderdiği sevk yazısında, 2021 ile 2023 yılları arasında çok sayıda ihaleye fesat karıştırıldığı iddiasında bulundu. Tutuklanan 18 kişinin isimleri arasında İSTTELKOM AŞ Genel Müdürü Melih Geçek, İBB Bilgi İşlem Daire Başkanı Naim Erol Özgüner ve İBB Boğaziçi İmar Müdürü Elçin Karaoğlu yer aldı. Ayrıca adli kontrolle serbest bırakılan şüpheliler arasında, İSKİ Genel Müdürü Şafak Başa’nın adı geçiyor.
HAKİMLİĞİN GÖRÜŞÜ VE KARAR YAZISI
İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliği, şüphelilerin rüşvet almak ve suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak suçlarıyla ilgili delil durumunu değerlendirerek tutuklanmalarına karar verdi. Delillerin toplandığı ve kaçma şüphesi olduğu dikkate alınıp, tutuklanmalarının gerekliliği belirtildi. Ancak bazı şüphelilerin tutuklanma koşulları oluşmadığı için adli kontrol tedbirlerine tabi tutuldu. Diğer şüphelilerden Mete Mağden ile birlikte birkaç kişi daha tutuklama istemiyle mahkemeye sunulmuştu.
SONUÇ VE KONTROL TEDBİRLERİ
Şüphelilerin üzerlerine atılı suçlarla ilgili delil durumunun ciddi olduğu; ancak bazıları için adli kontrol tedbirleri yeterli bulunmuş ve tutuklanmalarının orantılı olmayacağına dair karar verilmiştir. Tüm bu süreçler, hukuki sürecin devam ettiğini ve çeşitli delil çalışmalarının sürdüğünü gösteriyor. Elde edilen delillerin durumu ve tanık beyanları, mahkemelerin kararlarını etkilemeye devam edecek.