Kobani eylemleri ve Cizre'deki çatışmaların ardından İçişleri Bakanlığı, Doğu ve Güneydoğu bölgesindeki 110 ilçenin emniyet müdürünü değiştiriyor. Yeni müdürlerden provokasyonlara karşı uyanık olmaları istendi.
İçişleri Bakanlığı, Kobani eylemleri ve son olarak Cizre'deki YDG-H ile HÜDA-PAR üyeleri arasında yaşanan çatışma üzerine kapsamlı bir çalışma yaparak Doğu ve Güneydoğu bölgesindeki 110 ilçenin emniyet müdürünü değiştirmeye başladı.
IŞİD'in Kobani'ye yönelik saldırıları sırasında Türkiye'de başta Diyarbakır olmak üzere birçok kentte yaşanan olaylarda 40 kişi hayatını kaybetmiş çok sayıda kişi de yaralanmıştı. 6-7 Ekim'de meydana gelen olaylara polisin müdahalesi tartışma konusu olmuştu. Kimi kentlerde özellikle paralel polislerin olayları kışkırttıkları ya da müdahale etmeyerek büyümesini sağladıkları şeklinde iddialar ortaya atılmıştı. Van'daki eylemlere müdahale sırasında park halindeki araçların panzerle ateşe sürüklenmesi üzerine 1'i komiser 2 polis açığa alınmıştı. Yine farklı illerde zamanında müdahale edilmemesi olayların büyümesine yol açmıştı. Bunların üzerine Yüksekova ve ardından Cizre'deki olaylar da meydana gelince İçişleri Bakanlığı'nın kapsamlı bir soruşturma başlattığı ve iki ayrı liste hazırladığı belirlendi. Bakan efkan ala ve Emniyet Genel Müdürü Celalettin Lekesiz'in yürüttüğü çalışmada son dönemlerde PKK'nın gençlik yapılanması olarak bilinen YDG-H üyelerinin aktif olduğu ilçelerin emniyet müdürleri mercek altına alındı. Bölgeden vali, Jandarma komutanı, il emniyet müdürleri ile hatta bazı ilçe emniyet müdürlerinin Ankara'ya çağrıldığı belirtildi. Burada yapılan görüşmelerde eksiklikler tespit edildi.
Bölgeye, çözüm sürecinin sağlıklı bir şekilde yürümesi, provokasyonların önlenmesi ve aynı şekilde devlet zafiyetinin giderilmesi için yeni ilçe emniyet müdürlerinin gönderilmesi kararlaştırıldı. Bu kapsamda Kobani olaylarından sonra 50 kişilik bir liste hazırlandığı, Cizre'deki HÜDA-PAR ve YDG-H üyelerinin çatışmasından sonra da 60 kişilik bir liste oluşturulduğu öğrenildi.
Bölgedeki güvenlik zafiyeti iddialarının önünü kesmek için Emniyet Genel Müdürlüğü ile batı illerinde görevli tecrübeli müdürlerin bu listelerde yer aldığı kaydedildi. Listede istihbarat, terör geçmişine sahip özel harekat ve çevik kuvvet şubelerinde çalışmış polis müdürlerine yer verildiği belirtildi. Öte yandan Cizre'deki olayların ardından Şırnak Emniyet Müdürü İsa Aydoğdu ile Cizre İlçe Emniyet Müdürü Ozan Başurgan'ın da Ankara'ya gelerek 3 sayfalık bir rapor sundukları, raporda YDG-H üyelerinin ellerindeki silah ve mühimmatların da yer aldığı öğrenildi. Görevden alınan Başurgan'ın yerine ise Ercan Demir atandı.
SABAH