İNGİLTERE SAVUNMA BAKANI’NDAN AÇIKLAMALAR
İngiltere Savunma Bakanı John Healey ve Korgeneral Magowan, İngiltere Parlamentosunun Savunma Komitesinde soruları yanıtladı. Healey, Ukrayna’daki saiken gelişmelere ilişkin Lordlar ve Avam Kamarası üyelerine toplamda 2 brifing verildiğini belirtti. Rusya’nın 10 bine yakın Kuzey Koreli askerini cepheye sürdüğünü ifade eden Healey, Rusya’nın nükleer tehditlerine karşı savunma bütçesini milli gelirin yüzde 2,5’ine çıkaran önemin altını çizdi. Ayrıca Healey, “İngiltere, NATO’nun doğu kanadına bir tümen konuşlandırıp varlığını sürdürebilir mi?” sorusunu gizli oturumda yanıtlayacağını söyledi ve bu soruya ilave bir yanıt vermedi. Bunun üzerine Korgeneral Magowan, “Sayın Bakan’ın bu konuda gizli oturum teklif ettiğinin farkında olarak şunu söyleyebilirim; İngiliz ordusunun bu gece savaşması istenirse bu gece savaşırız. Eğer Ruslar bu gece Doğu Avrupa’yı işgale başlarsa onları savaşta biz karşılarız.” şeklinde ifade kullandı. Healey ise, “Zaten şu anda oradayız, Estonya’dayız.” diye konuştu.
RUSYA’LI BÜYÜKELÇİDEN MÜDAHALE İDDİALARI
Rusya’nın Londra Büyükelçisi Kelin, İngiliz Sky News kanalına yaptığı röportajda, Ukrayna’ya gönderilen yabancı silahların Rusya topraklarında kullanılmayacağına dair verilen güvencelerin yerine getirilmediğini kaydetti. Kelin, bu durumun bölgede gerginliği artırdığını ve nükleer güçleri karşı karşıya getirdiğini belirtti. “İngiliz tarafından defalarca güvence aldık. Füzelerin yalnızca Ukrayna topraklarında kullanılacağına dair yazılı nota da var. Bu, bizim kasıtlı olarak kandırılmamız demektir.” ifadelerini kullandı. Kelin, İngiltere’nin savaşa doğrudan müdahil olduğunu belirtti ve “Kesinlikle. İngiltere, şu an bu savaşa doğrudan müdahil oldu. Bu savaş NATO ve İngiliz personelin müdahalesi olmadan olmazdı.” diye konuştu.
KÜRESEL GÜVENLİK RİSKLERİ VE RUHSATLAMALAR
Kelin, Rusya’nın nükleer silah kullanma eşiğini düşürmesi hakkında da bilgi verdi. Nükleer yanıt doktrininin, Ukrayna’da devam eden savaşın koşulları göz önünde bulundurularak güncellendiğini açıkladı. “Güvenlik konseyimiz tarafından durum ciddi şekilde incelenecek ve Devlet Başkanı (Vladimir Putin) karar verecek. Elbette Rusya’nın güvenliğine yönelik tehditlerin değerlendirilmesinden sonra sorumlu, somut ve uygun bir yanıt olacaktır.” dedi. Kelin, ABD ve İngiliz silahlarının Rusya topraklarını hedef alması gerektiğine işaret ederek, “Sorumsuz İngiliz ve ABD kararlarına yanıt vermek için farklı ihtimaller var.” vurgusu yaptı.
MÜZAKERELERİN ENGELLENMESİ VE PUTİN’İN TAVRI
Rusya’nın müzakereler yoluyla sorunların çözülmesine yönelik çabalarının, eski İngiltere Başbakanı Boris Johnson tarafından engellendiğini söyleyen Kelin, “Nisan 2022’de sorunları müzakerelerle çözmek için çok yakındık, ancak Johnson bunu durdurdu.” dedi. Kelin, Putin’in müzakerelere hazır olduğunu, tarafsızlık ve nükleer silah bulundurmama gibi şartların gerektiğini belirtti. Kelin, “Rusya’nın ilhak ettiği toprakların Rusya’da kalması gerektiğini” de ifade etti.
İNGİLİZ FÜZELERİNİN KULLANIMI
Büyükelçi Kelin’in açıklamaları, İngiliz-Fransız yapımı Storm Shadow füzelerinin Ukrayna tarafından Rusya topraklarında kullanıldığına dair İngiliz basınındaki haberlere denk geldi. Rusya’nın Kursk bölgesine bağlı Marino köyü sakinleri, İngiliz-Fransız yapımı Storm Shadow füzelerine ait parçaları bulduklarını dile getirdi. Aynı zamanda, Rusya’nın ABD yapımı Kara Taktik Füze Sistemlerinin (ATACMS) de Ukrayna tarafından saldırılarda kullanıldığı bilgisini paylaştı.