SURİYE’DE YAPTIRIMLARIN KALDIRILMASI GEREKİYOR
Suriye’de Şam yönetimini kontrol eden Heyet Tahrir Şam (HTŞ) lideri Muhamed El Golani, yaptırımların kaldırılması gerektiğini bir kez daha dile getirdi. HTŞ lideri, terör örgütü listesinden çıkarılmalarının şart olduğunu da yineledi. Beşar Esad’ın eski sarayında İngiliz yayın organı BBC’ye konuşan Şara, Batı’nın uyguladığı yaptırımların eski rejime odaklandığını ifade etti ve “Mazlum ve zalim aynı şekilde muamele görmemeli” dedi. Savaşın getirdiği yorgunlukla birlikte Suriye halkının kendilerini Esad rejiminin kurbanı olarak gördüğünü vurguladı. Ayrıca, Suriye’nin Afganistan’ın farklı bir türüne dönüşme girişimlerine dair iddiaları da reddetti. Şara, 2011’den beri kontrollerindeki İdlib’de 8 yıldan uzun süredir üniversitelerin var olduğunu ve burada eğitim gören kadınların oranının üniversite mevcutlarının yüzde 60’ından fazlasını oluşturduğunu açıkladı. Ayrıca, Suriye’de hukuk uzmanlarından oluşan bir komitenin anayasa yazacağını belirtti ve “Herhangi bir yönetici ya da başkan bu yasalara uymak zorunda olacak” diye ekledi.
BLINKEN’DAN SİYASAL MEVCUTLUĞA ÖNEMLİ VURGULAR
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Suriye’de kurulacak yeni yönetimin mezhep veya dış güçler tarafından yönlendirilmemesi için mevcut fırsatları değerlendirmesi gerektiğini belirtti. Blinken, “Şimdi temel soru şu; Suriye halkı bu andan faydalanabilir mi, ülkelerini daha iyi bir yola sokabilir mi ve onlarca yıldır ilk kez bir diktatör, bir dış güç, bir terör örgütü, bir mezhep veya azınlık tarafından yönetilmemek için bu fırsatı değerlendirebilir mi? Zorluk bu” diye konuştu. Suriye’nin parçalanma riskinin hala devam ettiğini belirten Blinken, “Donald Trump’ın, Suriye’de DAEŞ’ın yeniden ortaya çıkmasını kontrol altında tutmak için güçlü bir teşvike sahip olacağını düşünüyorum” dedi.
İRAK’TAN SURİYELİ ASKERLERİ GERİ GÖNDERME ADIMI
Reuters haberine göre, Irak, Suriyeli askerleri ülkelerine geri göndermeye başladığını aktardı.
AB LİDERLERİ SURİYE MASASINDA BİR ARAYA GELDİ
Hollanda Başbakanı Dick Schoof, Avrupa Birliği zirvesi öncesinde Danimarka’nın ev sahipliğinde İtalya ve Hollanda ile birlikte düzenlenen toplantıya Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile Kıbrıs, Yunanistan, Malta, Çek Cumhuriyeti, Polonya, İsveç ve Macaristan liderlerinin katıldığını bildirdi. Bazı ülkeler, Beşar Esad’ın devrilmesinin ülkedeki iç savaştan kaçan mültecilerin evlerine dönmesine zemin hazırlayacağını umuyor. Suriye’deki karışıklık, toplantıda ele alınan konulardan biri oldu. Hollanda Başbakanı Schoof, Brüksel’de gazetecilere verdiği demeçte, “Eğer Suriye’deki durum insanların geri dönebileceği şekilde olursa, bu konuda da birlikte çalışacağız” dedi.