İRAN’DA YENİ AHLAK YASALARI YÜRÜRLÜĞE GİRİYOR
Bu hafta İran’da uygulanmaya başlanması beklenen yeni zorunlu ahlak yasaları, uyulmaması durumunda kadınları idam cezası ya da 15 yıla kadar hapis cezası ile karşı karşıya bırakacak. Yeni yasalar, “iffet ve başörtüsü kültürünü” teşvik ederken, “çıplaklık, ahlaksızlık, örtünmeme veya uygunsuz giyinmeyi teşvik eden” bireyleri cezalandırma amacını taşıyor.
AĞIR CEZALAR GETİRİYOR
Bu yasal düzenlemeler kapsamında, 500 bin lirayı aşan para cezaları, kırbaç cezası ve yine tekrarlayan suçlular için beş ila 15 yıl arasında değişen hapis cezaları gibi ciddi cezalar da uygulanmaya başlayacak.
FESAT ÇIKARMA ORTAMLARI
Yetkililer, davranışları “yeryüzünde fesat çıkarmak” olarak nitelendirebileceklerini ifade ediyor. Bu tür davranışlar, İran İslam Ceza Kanunu’nun 296. maddesi uyarınca ölüm cezası ile sonuçlanabiliyor.
KADINLARIN ÖZGÜRLÜKLERİ TEHLİKEDE
Uluslararası Af Örgütü, bu yasal düzenleme ile kadınların ve kız çocuklarının İran dışındaki medya kuruluşlarına kendi videolarını göndermeleri ya da “başka bir şekilde barışçıl aktivizmde bulunmaları” halinde ölüm cezasına çarptırılma riski taşıdığını belirtiyor.
İnsan hakları grubu, yasanın hem “dini görevlerini” yerine getirmek isteyenlere hem de kadınlara zorunlu örtünme uygulayanlara dokunulmazlık sağladığını dile getiriyor.
İranlı gazeteciler, aktivistler, din adamları ve insan hakları avukatları, ülkede kadınlara yönelik artan kısıtlamaları meşrulaştıracağından endişe ettikleri yasaya karşı duydukları öfkeyi sıkça dile getiriyor.