İran Kanal 1’de Sünnilere Hakaret Edildi. Yöneticiler Görevden Alındı, 8 Kişi Yargılanacak. IRIB Olayı Şüpheli Buldu, Soruşturma Başladı

İran’da Sünnilere Hakaret Nedeniyle Yöneticiler Görevden Alındı

İÇERİKTEKİ HAKARET ARTIK AFFEDİLEMEZ

İran devlet televizyonuna bağlı Kanal 1’de, Sünnilere yönelik hakaretler içeren bir program sonrası iki üst düzey yöneticinin görevden alındığı ve içerikten sorumlu tutulan sekiz kişinin yargıya sevk edildiği açıklandı. 23 Nisan akşamı yayınlanan “Ailenin Yüzü” adlı programda, bir kişi İslam halifelerinden Hazreti Ebubekir’e hakaret içerikli sözler sarf etti. Bu olay, büyük tepkilere neden oldu. İran Radyo ve Televizyon Kurumu (IRIB) tarafından yapılan açıklamada, olayın “affedilemez ve şüpheli” olarak nitelendirildiği ifade edildi.

TELEVİZYON KURUMU HIZLA HAREKETE GEÇTİ

Açıklamada, “Ulusal yayın kuruluşu derhal ve yüksek hassasiyetle harekete geçerek, 8 kişiyi yargıya sevk etti. Kanal 1’in Üretim Müdürü ve Yayın Müdürü de görevden alındı. Söz konusu içeriğin Telewebion ve Sepehr adlı çevrim içi platformlardan derhal kaldırılması kararı alındı.” denildi. Ayrıca, IRIB Başkanı tarafından, Muhafaza, Hukuk ve Teftiş Müdürlüğünden oluşan bir komitenin özel olarak atandığı bildirildi. Açıklamada, “Son aylarda ulusal medya, İslam ülkelerindeki milyonlarca izleyicinin dikkatini İslam ulusunun birliğini güçlendirmeyi amaçlayan programlar üreterek ve yayınlayarak çekti.” ifadeleri yer aldı.

İSLAM BİRLİĞİNE DESTEĞİN ÖNEMİ

Açıklamada, “Buna göre, İslam inancına sahip tüm kesimlere karşı birlik ve beraberliğin sağlanması, ulusal medyanın öncelikli konularından biridir.” denildi. Ulusal medya, her türlü bölücü söylemi sert bir dille kınarken, bu olayın kökenlerini tespit etmek için güvenlik kurumlarının kararlı bir takip yapması gerektiğine de vurgu yapıldı.

SUUDİ YETKİLİLERE YAPILAN ALAZCI YAYIN

Kısa süre önce, devlet televizyonuna bağlı Nesim kanalında Suudi Arabistan ile ilgili alaycı bir yayın yapıldığı da belirtildi. Bu içerikten sorumlu tutulan görevliler hakkında disiplin işlemleri başlatıldığı ifade edildi. İran ile Suudi Arabistan arasındaki diplomatik ilişkilerin 2016’da kopmasından sonra, Çin’in arabuluculuğunda 2023 yılında yeniden tesis edildiği hatırlatıldı. Geçen hafta Tahran’ı ziyaret eden Suudi Arabistan Savunma Bakanı Halid Bin Selman, Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan ve ülke lideri Ayetullah Ali Hamaney ile önemli görüşmeler gerçekleştirdi.

ÖNEMLİ

Edirne’de Hükümlü Yakalandı, Cezaevine Gönderildi

Edirne'de hırsızlıktan 4 yıl 2 ay hapis cezası bulunan firari A.C. yakalandı. Aranan Şahıslar Büro Amirliği ekipleri, denetimlerde hükümlüyü tespit ederek cezaevine gönderdi.

Bursa’da Mehmet Ali Erbil Eğlendi. Ünlü Şarkıcı Mehmet Çevik ile Sohbet. İzleyiciler Geceye Kahkahalarla Eşlik etti. Mehmet Ali Erbil, “Nafaka Ödeyen Tek Adamım” Dedi....

Bursa'daki etkinlikte ünlü şarkıcı Mehmet Çevik'in performansı sırasında Mehmet Ali Erbil, esprileriyle izleyicileri eğlendirerek unutulmaz anlar yaşattı.

Daha Fazlası!