ULUSLARARASI YOL FEDERASYONU DÜNYA KONGRESİ İSTANBUL’DA BAŞLADI
Uluslararası Yol Federasyonu (IRF) Dünya Kongresi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın video konferans aracılığıyla yaptığı açılış konuşması ile İstanbul’da başladı. Konuşmasında, “Dünya çapında daha iyi, daha güvenli ve daha sürdürülebilir yol ağlarının gelişimini sağlamak hedefiyle IRF başarılı çalışmalarına her yıl yenilerini ekliyor. Sektörün öncü isimlerinin, kamu kurumları ve özel kuruluşlarının bir araya gelmesini sağlayan kongrenin bu sene de başarılı geçeceğine yürekten inanıyorum. Bu yılki kongre için hareketliliği güçlendirmek için bağlanıyoruz. Herkes için sürdürülebilir bir geleceğin sağlayıcısı olarak yollar, bu temanın tercih edilmesini isabetli buluyorum. Zira bizim siyaset anlayışımızda yol medeniyettir. Yol demek ulaşım demektir. Sanayi, üretim, turizm, ticaret, emniyet, kalkınma ve dünya ile bütünleşme demektir.” dedi.
YENİ PROJELER VE HEDEFLER AÇIKLANDI
Erdoğan, Türkiye’yi ulaşım ve altyapı alanında iddialı bir seviyeye taşımak için büyük atılımlar yaptıklarını belirterek, “Avrasya Tüneli’nden Sabuncubeli Tüneli’ne, Erkenek Tüneli’nden Ilgaz 15 Temmuz İstiklal Tüneli’ne, Ovit Tüneli’nden Cankurtaran Tüneli’ne kadar pek çok projeyi hayata geçirdik. Yavuz Sultan Selim ve 1915 Çanakkale Köprülerimiz ülkemizin gurur abideleri oldu. Karadeniz Sahil Yolu, Kuzey Marmara Otoyolu, İstanbul-İzmir Otoyolu gibi projelerimizle şehirlerimiz arasındaki beşeri, lojistik, ekonomik ve ticari bağları güçlendirdik. Türkiye bugün uzunluğu 4 bin kilometreye yaklaşan otoyol ve 30 bin kilometreye yaklaşan bölünmüş yol ağına sahiptir. Ulaştırma alanındaki yatırım ve hamlelerimizi durmak yok yola devam diyerek bundan sonra da sürdüreceğiz. 2053 yılına kadar bölünmüş yol uzunluğumuzu 38 bin kilometrenin, otoyol uzunluğumuzu ise 8 bin 300 kilometrenin üzerine çıkarmayı hedefliyoruz.” ifadelerini kullandı.
MEGA PROJELER VE SINIRLARIN AŞILMASI
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, IRF Dünya Kongresi’nin açılışında, IRF’in 1948’den bu yana sürdürülebilir hareketlilik sağlayan yolların ve yol ağlarının geliştirilmesi için çalıştığını vurguladı. Uraloğlu, “Türkiye Cumhuriyeti olarak bizler de Yollar Türk Milli Komitesi eliyle 1991 yılından bu yana bu prestijli organizasyonun bir üyesi olmaktan gurur duyuyoruz. Hareketliliği Güçlendirmek için Bağlanıyoruz: Herkes için Sürdürülebilir Bir Geleceğin Sağlayıcısı Olarak Yollar teması altında gerçekleştireceğimiz kongremizde; mobilite, dijitalleşme, iklim değişikliği ve yeşil dönüşüm konularını bütün yönleriyle tartışarak, ortak aklın çözümleriyle sektöre büyük katkılar sağlayacağız.” dedi.
ULUSLARARASI BAĞLANTILAR VE YENİ PROJELER
Uraloğlu, Türkiye’nin stratejik önemini artıran Orta Koridor’un geliştirilmesi kapsamında başlatılan projelerden bahsederek, “Ülkemiz; Orta Koridor’un geliştirilmesi kapsamında, 2017’de faaliyete geçen; Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu, Avrasya Tüneli, Marmaray, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu gibi mega projeleri hayata geçirmiş ve yenilerine de devam etmektedir.” şeklinde açıklamalarda bulundu. Ayrıca, Kalkınma Yolu Projesi ile Irak’taki FAV Limanı’ndan Londra’ya kadar ulaşımın sağlanacağını belirtti.
KARAYOLU YATIRIMLARI VE EKONOMİK FAYDA
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın liderliğinde Türkiye’nin çok modlu taşımacılık altyapısı sunan uluslararası bir lojistik merkeze dönüştüğünü söyleyen Uraloğlu, ülke genelinde bölünmüş yolların çizdiği ağ ile ulaşımın hızlandığını ifade etti. “Bugün toplam 68 bin 494 kilometrelik karayolu ağımızın 29 bin 590 kilometresi bölünmüş yol ağından oluşuyor ve 81 ilimizin 77’si birbirine bölünmüş yollarla bağlı. 2002 yılında bin 714 kilometre olan otoyol ağımızı da son 22 yılda yapılan 2 bin 82 kilometre ile birlikte 3 bin 796 kilometreye yükselttik.” şeklinde konuştu.
SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK VE AKILLI ULAŞIM SİSTEMLERİ
Uraloğlu, “Ulaştırma ve Lojistik Ana Planımız doğrultusunda karayolu yolcu ve yük taşımacılığı payını yüzde 72’den yüzde 57’ye düşürürken, demiryolu yük taşımacılığı payını yüzde 5’ten yüzde 22’ye çıkarmayı hedeflemekteyiz. Bu doğrultuda, 2023’te 13 bin 919 kilometre olan demiryolu ağını 2028’de 17 bin 287 kilometreye, 2053’te ise 28 bin 600 kilometreye çıkarmayı hedefliyoruz.” diyerek ilerlemeyi sürdüreceklerini aktardı. Ayrıca, ulaşım altyapısının çevresel etkilerini azaltmak için gerekli çalışmalara devam ettiklerini vurguladı.
GELECEKTEKİ HEDEFLER VE YENİLİKLER
Bakan Uraloğlu, “2025 yılının ilk aylarında bu projenin yapım sürecine başlanması hususunda somut adımlar atacağımızı söyleyebilirim.” dedi. Uraloğlu, 2020 yılında başlatılan “Karbonsuz Havalimanı Projesi” ile Türkiye’nin yeşil dönüşümüne katkıda bulunmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi. Havalimanlarında dünya genelinde sayıları hızla artan elektrikli araçların yaygınlaşması için gerekli çalışmalara da ihtiyaç duyulduğunu belirtti.
Son 22 yılda ulaştırma ve iletişim altyapısına 277 milyar dolardan fazla yatırım yapıldığını hatırlatan Uraloğlu, “Daha fazla iş birliği yaparak ve yenilikçi çözümler geliştirerek geleceğimiz için sürdürülebilir bir ulaşım sistemi inşa edebiliriz.” şeklinde açıklamada bulundu.