Hükümet, işyerlerindeki ölümlü iş kazalarını önlemek için Meclis’e sunduğu düzenlemedeki teşvikleri korudu, cezaları ise kaldırdı.
Böylece ölümlü kaza yaşanan işyerlerinin prim yükü artık yükseltilemeyecek.
Kazasız işyerine yüzde 1
Meclis’e sunulan İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’nın 22’nci maddesiyle 10’dan fazla işçi çalıştıran ve ölümlü kaza riski yüksek işyerlerinde kazaların teşvik ve cezalandırma yöntemiyle azaltılması hedeflendi. Bu amaçla, 3 yıl içerisinde ölüm veya iş göremezlikle sonuçlanmış iş kazası yaşanmayan işyerlerine, işsizlik sigortası işveren payını yüzde 2 yerine yüzde 1 ödeme teşviki getirildi.
Kaza olanda daha yüksek
Ayrıca ölümlü iş kazası meydana gelmiş işyerlerinin ödeyeceği işveren payı ise yüzde 3 öngörüldü. Böylece 3 yıl boyunca kaza yaşanmayan işletmeler işçi başına sadece yüzde 1 prim öderken, ciddi iş kazası yaşanan işyerlerinin ödemek zorunda kalacağı prim yükü yüzde 3’e çıkacaktı. Tasarının Meclis’e ilk sunulan halinde ayrıca, teşvik almak için iş kazalarını bildirmeyen işyerlerine uygulanan para cezası normal cezanın 10 katı olarak uygulanacak ve ödenen primler de yasal faiziyle birlikte geri tahsil edilecekti. Ayrıca ceza alan bu işletmelere 5 yıl boyunca teşvik yasağı uygulanacaktı.
Alt komisyonda değişti
Ancak alt komisyonda AK Partili milletvekillerinin verdiği önergeyle teşvik maddeleri aynen korunurken ceza hükümleri maddeden tamamen çıkarıldı. Buna göre, 3 yıl boyunca kaza yaşanmayan söz konusu işletmelerin prim yükü yüzde 1’e düşürülecek ancak kaza olan işletmelerin prim yükü yüzde 3’e çıkarılmayacak.
'Yasal faiz'e indirildi
Yeni maddeye sadece, “Ölümlü veya sürekli işgöremezlikle sonuçlanan iş kazası meydana gelmesi halinde takip eden aydan itibaren bu
‘İhaleden men' yumuşadı
Tasarıda yapılan bir diğer değişiklikle iş kazası yaşanan maden işyeri sahiplerinin kamu ihalelerinden 3 yıl süreyle men edilmesine yönelik madde de yumuşatıldı. Yeni düzenlemeye göre ölümlü iş kazasında kusuru bulunan maden işyerindeki işverenin kamu ihalelerinden yasaklanması yaptırımı, kusur oranında “iki yıla kadar” olarak değiştirildi. Böylece işverenler kusuru oranlarında mahkemelerin vereceği karara göre cezalandırılacak. Tasarının ilk hali ise kusur oranına bakılmaksızın işyerleri doğrudan 3 yıl kamu ihalelerinden men edilmesini öngörüyordu.