DEPREM SONRASI DURUM
İstanbul’da meydana gelen büyük depremin ardından binlerce kişi evlerine dönmekte zorluk çekti ve geceyi parklarda geçirmek zorunda kaldı. Deprem sonrası yapı güvenliği konusu yeniden gündeme gelirken, uzmanlar İstanbul’daki riskli konut sayısının 1.5 milyonu bulduğunu vurguladı. Ayrıca, acilen yıkılması gereken 600 bin evin bulunduğuna dikkat çekildi. Türkiye genelinde ise yaklaşık 6 milyon riskli konut bulunuyor.
POTANSİYEL HASAR UYARILARI
Şehircilik ve Kentsel Dönüşüm Derneği Genel Başkanı Hüseyin Kılınçarslan, İstanbul’da 7 ile 7.5 şiddetinde gerçekleşebilecek bir depremin, 500 binden fazla binayı hasar göreceği uyarısını yaptı. Kılınçarslan, bu olasılığa karşı 48 bin binanın ağır, 146 bin binanın ise orta derecede hasar alabileceğini belirtti. Kentsel dönüşüm ve güçlendirme çalışmalarının İstanbul için kritik bir gereklilik haline geldiğini ifade eden Kılınçarslan, 1999 yılında yaşanan depremin ardından ortaya çıkan “İstanbul’daki konut stokunun iyileştirilmesi” hedefinin henüz tam olarak gerçekleştirilemediğini kaydetti.
Kılınçarslan, İstanbul’daki kentsel dönüşüm ve güçlendirme süreçlerinin başarısı için kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının işbirliği içinde hareket etmesi gerektiğini vurgulayarak, “Planlı, bilimsel verilerle ve katılımcı bir anlayışla hareket edilmelidir. İstanbul’un bu dönüşümü başarabilmesi, onu yalnızca bir şehir olmaktan çıkarıp küresel bir örnek haline getirecektir. Kentsel dönüşüm ve güçlendirmeler, şehrimizin ve ülkemizin en önemli beka sorunu.” dedi ve iktidar, muhalefet ile özel sektörün bir araya gelerek süreci hızlandırabileceğinin altını çizdi.
ÜLKE GENELİNDE RİSKLİ KONUTLAR
Bina güçlendirme uzmanı Sinan Türkkanda, Türkiye genelinde 6 milyon civarında riskli konut bulunduğunu dile getirerek, “Bu konutların 5 milyonu güçlendirmeyle kurtarılabilir. İstanbul’daki yüksek riskli 600 bin konutun 150 bini için hemen harekete geçmeliyiz.” dedi.