İBB YOLSUZLUK SORUŞTURMASI HAKKINDAKİ GELİŞMELER
İstanbul Büyükşehir Belediyesine (İBB) yönelik yürütülen yolsuzluk soruşturması kapsamındaki savcılık sevk yazısında, Kültür AŞ Genel Müdür Yardımcıları Erdinç Çolak, Onur Aldı ve Hakan Karaköse’nin, “adrese teslim ihale ve usulsüz doğrudan alım evrakı düzenlenmesinde etkin rol oynadıkları, milyonlarca lira kamu zararına neden oldukları ve diğer şüphelilerin ve firmalarının haksız kazancına sebebiyet verdikleri” ifadesi yer aldı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca, tutuklanarak İBB Başkanlığı görevinden uzaklaştırılan Ekrem İmamoğlu’nun da bulunduğu zanlılar hakkında “suç örgütü yöneticisi olmak”, “suç örgütüne üye olmak”, “irtikap”, “rüşvet”, “nitelikli dolandırıcılık”, “kişisel verileri hukuka aykırı ele geçirmek” ve “ihaleye fesat karıştırmak” suçlamalarıyla yolsuzluk soruşturması devam ediyor. Emniyet işlemlerinin ardından Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’ne getirilen ve tutuklama talebiyle hakimliğe sevk edilen 10 şüpheli hakkında savcılığın sevk yazısına ulaşıldı.
İBB’DE USULSÜZLÜKLER
Savcılığın yazısında, İBB Boğaziçi İmar Müdürü Elçin Karaoğlu’nun sorumluluk sahasında imardan kaynaklanan işlerden para talep ettiği belirtiliyor. Karaoğlu’nun Vaniköy’de kamuoyuna yansıyan bir yapıdan maddi menfaat temin ederek tadilat ve tamiratlara göz yumduğu kaydediliyor. İBB’de mühendis olarak görev yapan Yakup Öner’in de tadilat ve tamirat izinlerini para karşılığında aldığı ifade ediliyor. Öner ve Karaoğlu’nun, Ekrem İmamoğlu’nun Beylikdüzü ekibinden olduğu ve imar konusundaki usulsüz işlemleri organize ettikleri vurgulanıyor. Bu durum, rüşvet suçunun işlendiğine dair somut delillere dayalı şüphelerin bulunduğunu gösteriyor.
KÜLTÜR AŞ GENEL MÜDÜR YARDIMCILARININ İDDİALARI
Savcılık yazısında, Ekrem İmamoğlu ve Murat Ongun’a bağlı hareket eden Kültür AŞ Genel Müdür Yardımcıları hakkında, Sayıştay Başkanlığı Denetim ve Yargı Hizmetleri Birim Başkanlığı tarafından hazırlanmış rapordaki tespitlere yer veriliyor. Şüphelilerin, Kültür AŞ’nin kurduğu Dijital Deneyim Müzesi’yle ilgili usulsüz mal ve hizmet alımları sırasında genel müdür yardımcısı olarak görev yaptıkları belirtildi. Bu süreçte adrese teslim ihale ve usulsüz doğrudan alım evrakı düzenlemede etkin rollerinin olduğu, milyonlarca lira kamu zararına neden oldukları ifade ediliyor.
Cevat Kaya’nın Ekrem İmamoğlu’nun kayınbiraderi olduğu, kamuda resmi bir görevi bulunmadığı ancak akrabalık ilişkilerinden yararlanarak belediye ve iştiraklerinde işler yürütmeye çalıştığı belirtiliyor. Kaya’nın, belediyenin imkanlarını kendi lehine kullanmak için görevlilerle iletişime geçtiği, bunun yanı sıra İmamoğlu’nun yakınında bulunan kişilerle de irtibat kurduğu aktarılıyor. Mesaj içeriklerinde, “Mümkün olursa başkan” ifadesinin yer aldığı ve rüşvet teklif ettiğine dair somut deliller bulunduğu ifade ediliyor.
RÜŞVET İDDİALARI VE İLGİLİ FİRMALAR
Savcılığın sevk yazısında, İBB Başkan Danışmanı Murat Ongun’un eşi Zeynep Ayten Gözdem Ongun’un kendisine ait şirket hesaplarına belediyeden iş alan firmalardan para girişlerinin olduğu ve rüşveti yasallaştırmak amacıyla takı firması üzerinden para transferi gerçekleştirdiği kaydediliyor. Ayrıca, Rasim Kaya’nın belediyenin iştiraklerinde usulsüz ihalelerde bulunduğu, bu konuda somut delillerin bulunduğu aktarılıyor. İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişliği tarafından düzenlenen raporla da bu süreçte İBB’deki rolü ve sorumlulukları detaylandırılıyor.
İSKİ HUSUSUNDAKİ SAVCILIK İDDİALARI
İSKİ’de genel müdür yardımcılığı yapan Begüm Çelikdelen’in, firmanın işlerini zorlaştırıp, mağdur edilen kişileri suç örgütünün kasası konumundaki kişilere yönlendirerek para talep ettiği ifade ediliyor. Başka bir raporda, Çelikdelen’in Kültür AŞ yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptığı, milyonlarca lira kamu zararına neden olduğu ve malzeme alımlarında da usulsüz işlemler gerçekleştirdiği belirtiliyor.