İZMİR’DE YENİ YAPILAN DEPREM ÇALIŞMALARI
İstanbul Silivri’de meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki deprem sonrasında Türkiye’de deprem riski en yüksek kentlerden biri olan İzmir’deki binaların durumu tartışılmaya başlandı. İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Bengi Atak, İzmir Büyükşehir Belediyesi ile birlikte yürütülen yapı stoku envanter çalışması hakkında değerlendirmelerde bulundu. Atak, Bayraklı ve Bornova ilçelerinde yaklaşık 100 bin binanın kontrol edildiğini ifade ederek, Karşıyaka’da yeni bir envanter çalışması başlatılacağını bildirdi. Ayrıca, yapı durumunu değerlendirmek için Konak’ta da envanter çalışmasının tamamlanmasının önemli olduğunu kaydetti.
BAYRAKLI VE BORNOVA’DA İYİMSER GÖRÜŞLER
İMO olarak olumlu bir öngörüye sahip olduklarını belirten Atak, “Bayraklı ve Bornova ilçelerinde tamamladığımız envanter çalışmalarından elde edilmiş bilgiye dayanarak kent geneli için yüzde 35-40’lık bir veriye sahip olacağız.” dedi. Yapı stokunda binaların inşa yılına dair bilgilerin belirgin bir özellik taşıdığını dile getiren Atak, “Çünkü 1999 depreminden sonra değişen yönetmeliklerle beraber hazır beton kullanımı zorunlu hale geldi.” hatırlatmasında bulundu.
ZEMİN ETKİLEŞİMİ KİLİT ROL OYNUYOR
Yapım yılının önemli bir kriter olduğunu ancak bunun tek başına yeterli olmadığını söyleyen Atak, “Zemin sınıfı da tek başına yeterli değil. ‘Kayalık bölgelerde binalar güvenilirdir, daha sağlamdır, alüvyon zeminler her zaman risklidir’ gibi bir varsayım yapamayız. Çünkü aslolan yapının zeminle etkileşimidir.” diyerek yapı ve zemin etkileşiminin önemini vurguladı.
YERLEŞİM YOĞUNLUĞU VE ALTYAPI SORUNLARI
İzmir genelindeki yerleşim yoğunluğuna baktığında Bayraklı, Konak, Bornova, Karşıyaka ve Çiğli ilçelerinin yüksek oranda alüvyon zemin üzerinde olduğunu ifade eden Atak, kaya derinliğinin 200-250 metre civarında olduğunu belirtti. Atak, bu duruma karşı dikkatli olunması gerektiğini ve “Aksi takdirde İzmir’i boşaltmamız gerekir.” şeklinde konuştu. Yerel yönetimlere ve ilgili kurumlara bilgi durumunu en üst düzeye taşımak için ivedi adımlar atmalarını tavsiye ettiklerini ekledi.
KARŞIYAKA’DA YENİ ÇALIŞMALAR BAŞLIYOR
Atak, İzmir’de 2020 depremi sonrasında başlatılan envanter çalışmaları kapsamında Bayraklı ve Bornova’da yaklaşık 100 bin binanın kontrol edildiğini ve hazırlanan raporun İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne teslim edildiğini belirtti. Karşıyaka’da da yakında yeni çalışmaların başlayacağını ifade eden Atak, imar barışından faydalanan bazı yapıların yanıtını aradıklarını açıkladı. Atak, “Ortadoğu Teknik Üniversitesi ile hızlandırılmış birtakım değerlendirme yöntemleri üzerine çalıştık. Önceliklendirilen binalar üzerinde performans analizi yaparak güçlendirilmesi ya da dönüştürülmesi yönünde karar verilmesinin yolunu açmış oluyoruz.” dedi. Şube Başkanı Atak, Karşıyaka’nın ardından Konak’ta da yapılacak çalışmalarla İzmir genelinde detaylı bir veri elde etmeyi amaçladıklarını belirtti.