İstanbul Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, İstanbul Havalimanı’nda altın kaçakçılığını önlemek ve şüphelileri yakalamak amacıyla çalışmalara başladı. Yaklaşık 8 aylık bir teknik ve fiziki takibin ardından, ekipler, yasadışı yollarla ülkeye altın sokmaya çalışan şüphelilerin kullandığı yöntemleri ve suç ortaklarını belirledi. Ekipler, bir avukat olarak kendini tanıtan şüpheliyle hareket eden iki güvenlik görevlisinin, ülkeye soktukları 1 kilogram altın için 1000 dolar aldığını tespit etti. Bu güvenlik görevlileri, altınla birlikte uçaktan inen kişinin iletişim bilgilerini sözde avukata iletti. Yurt dışından gelen bu kişiyle buluşma yerleri olarak tuvaletleri kullanan şüphelilerin altınları burada aldığı belirlendi.
GÜVENLİK GÖREVLİLERİ İNCELEME ALTINDA
Ekipler, şüphelilerin, giysilerine sakladıkları ve vücutlarına sardıkları altınları aile gibi davranarak dışarda bekleyen kuryelere teslim ettiğini, bu yöntemle altınların sözde avukata ulaştırıldığını ortaya çıkardı. Ardından, altınların Azerbaycanlı bir iş insanına verildiği belirlendi. Şüphelilerce ülkeye kaçak altın getirileceği bilgisini alan İstanbul Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü, operasyon hazırlığına geçti. Ekipler, uluslararası piyasa değeri 50 milyon lira olan 16 kilogram altın getiren kişiden teslim alan iki güvenlik görevlisini yakaladı.
KURYELİK YAPANLAR YAKALANDI
Operasyonun devamında, aile gibi davranarak kuryelik yapan dört şüpheliyle kendisini avukat olarak tanıtan zanlı da yakalandı. Soruşturma sürecinde aranan Azerbaycanlı iş insanının yurt dışında olduğu belirlendi. Emniyetteki işlemlerinin ardından, adliyeye sevk edilen yedi şüpheli, Gaziosmanpaşa Adliyesi’nde “kaçakçılık” suçundan tutuklandı. Ayrıca, polis ekipleri, tutuklanan özel güvenlik görevlisi kadın olan A.D’nin tutuklandıktan üç gün sonra babası aracılığıyla Esenyurt’tan 4 milyon liraya daire satın aldığını belirledi. Savcılık, bu dairenin suçtan elde edilen gelirle alındığını tespit ederek, eve el koydu.