DEPREMİN ETKİSİ VE İZMİR YERLERİ
Jeofizik Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Sinancan Öziçer, İstanbul’un Silivri ilçesi açıklarında meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki depremin, İzmir’de özellikle zayıf zeminin bulunduğu ilçelerde daha fazla hissedildiğini ifade ediyor. Kıyı şeridine yakın olan Çiğli, Karşıyaka, Bornova, Konak, Alsancak, Güzelbahçe ve Narlıdere ilçeleri, alüvyon tabakasının kalın olması sebebiyle depremi daha şiddetli hissetti.
DEPREMİN GÜCÜ VE ARTÇILARI
Silivri açıklarında meydana gelen depremin hissedilmesi, İzmir’de bir dizi etkiye neden oldu. Öziçer, “Daha önceki çalışmalarda Adalar açıklarında olacağı tahmin ediliyordu ama Silivri açıklarında meydana geldi. Özellikle zemini kötü olan yerlerde ciddi bir şekilde hissedildi. Bu deprem ve artçılarının bir şekilde enerjiyi boşalttığını söyleyebiliriz. Ancak orada sıkışma çok büyük. Fayın Trakya tarafındaki parçası 1912 yılında kırılmıştı. Doğu tarafındaki parçası da daha önceki yıllarda kırıldı. Ancak Marmara Bölgesi’nin ortasında kalan parçada çok ciddi sıkışmalar oldu. ‘Enerji boşaldı’ desek de o bölgede sıkışma devam ettiği için İstanbul’un 7 ve üzeri büyüklükte bir depreme hazırlıklı olması gerekiyor” dedi.
İZMİR’DE ZEMİNİN ETKİSİ
Silivri açıklarındaki depremin İzmir’de hissetme sebep olan faktörlerden biri zemin büyütmesi. Öziçer, “Bunun tek nedeni zemin büyütmesi. Kayalık zeminde ivmesi ve şiddeti çok küçükken; kumlu, suya doygun zeminlerde çok fazla oluyor. Deprem dalgaları 500 kilometre sonra durulmuşken, İzmir ve çevresine geldiğinde alüvyon tabakanın çok derin olması nedeniyle kendine gelerek daha büyük bir genliğe, güce ve ivmeye sebep oluyor” diyerek bu durumu değerlendirdi.
İZMİR’DE RİSK SEVİYESİ
Öziçer, İzmir’de depremin en çok hissedildiği yerlerin zayıf zeminlere yakın yerler olduğunu vurguladı. Ana kaya mesafesinin derin olduğu Buca, Gaziemir, Bornova gibi bölgelerin depremin etkisini az hissettiğini, kıyı şeridine yakın yerlerin yüksek alüvyon tabakası nedeniyle daha fazla etkilendiğini söyledi. Öziçer, “İstanbul’da 7 ve üzeri büyüklüğüne meydana gelebilecek bir depremin İzmir’de zemini alüvyon tabakanın derin olduğu yerlerde korkutması, ciddi bir şekilde panik yaratması muhtemel.
Öziçer, “İzmir, fay karakteri ve birçok irili ufaklı fayların olmasına bakıldığında Kuzey Anadolu Fay Hattı kadar uzun, derin enerji birikimi yüksek olan faylardan oluşmuyor. O nedenle 7 üzeri deprem üretilmesi çok da mümkün değil. Ancak İzmir ve çevresinde 6.7 büyüklüğünde bir deprem bile olsa yapılaşmanın yüzde 70-80’inin zayıf zeminlerde olduğu, oradaki binaların da miadını doldurmuş olmasından dolayı en az İstanbul’daki kadar risk var” diyerek kendisiyle ilgili endişelerini paylaştı.