İzmir Körfezi’nde Yosun Sorunu Artıyor

DENİZ YOSUNUNUN ARTAN MIKTARI

İzmir Körfezi’nde bulunan Çakalburnu Lagünü’nde artan azot ve fosfor miktarları sayesinde deniz yosunu (ulva) çoğalmış ve suyun üzerinde tabaka oluşturmuş. Balçova ilçesinde, flamingoların da aralarında bulunduğu çok sayıda kuş türüne ev sahipliği yapan lagün, yosun tabakası nedeniyle yeşil bir görünüme bürünmüş. Manisa Celal Bayar Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Biyoloji Bölümü Hidrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ergün Taşkın, deniz yosununun özellikle endüstriyel ve tarımsal faaliyetlerin yoğun olduğu bölgelerde suyun kirlenmesine bağlı olarak ortaya çıktığını vurguluyor.

DENİZ SUYUNUN TEMİZLENMESİ VE ŞARTLARIN DÜZENLENMESİ

Denizde yapılacak temizlik çalışmalarının yanı sıra, deniz yosununun aşırı üremesine neden olan koşulların ortadan kaldırılması gerektiğine dikkat çeken Taşkın, şu açıklamada bulundu: “İzmir Körfezi’nde deniz yosunu gibi fırsatçı ve kirliliğe karşı toleranslı olan türlerin aşırı çoğalmasını önlemek için işe karasal ortamdan başlanmalı, atık suların iyi şekilde arıtılması sağlanarak besleyici elementlerin girişi önlenmelidir. Deniz suyunun ısınması ve güneşli hava olunca bu fırsatçı türler ortaya çıkıyor. Kısa ömürlüdür ama öldükleri zaman da ortamda istenmeyen bir kokuya sebep olabiliyorlar.”

ÖNEMLİ

Masterchef Türkiye Finalisti Onur Üresin Oldu

Masterchef Türkiye'de 11 Ocak 2025'te sezonun şampiyonu belirlenirken, 9 Ocak'ta ilk finalist Eda oldu. Yarışmanın gelişmeleri merakla takip ediliyor.

MSI’dan Yüksek Verimli Güç Kaynağı Modelleği

MSI, MEG Ai1600T PCIE5 ve MPG A1250GS PCIE5 isimli iki yeni güç kaynağı ünitesini tanıttı.

Daha Fazlası!