KAAN için stratejik bir varlık olan Türk kompozitleri Paris’te büyük ilgi görüyor

Uzay roketlerinden lüks otomobillere kadar çeşitli teknolojik ürünlerin “son derece hafif ve dayanıklı” olmasını sağlayan kompozit endüstrisindeki yenilikler, Paris’teki JEC Dünya Fuarı’nda dikkatleri üzerine çekti. 42 Türk firmasının katıldığı fuarda, kompozitte yüksek değerli mühendislik çözümleri sergilendi. İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, kompozit malzeme teknolojisinin Türkiye’nin teknolojik üretimindeki kritik rolüne vurgu yaparak, “Kompozitler geleceğimizi şekillendiriyor” dedi.

Dünyanın en büyük kompozit malzeme fuarı JEC World 2024, Fransa’nın başkenti Paris’te kapılarını açtı. 106 ülkeden katılımcıyı ağırlayan fuarda Türk firmaları, kompozitte yüksek değerli mühendislik çözümlerini sergiliyor. İstanbul Ticaret Odası (İTO) tarafından dokuzuncusu düzenlenen ulusal temsilciliğe bu yıl 42 Türk firması katılıyor.

En az iki malzemenin bir araya getirilmesiyle oluşturulan kompozit malzemeler, üstün performansları ile tanınmaktadır. İlk olarak II. Dünya Savaşı’ndan sonra kullanılan kompozitler, bugün 73 milyar Euro’luk küresel bir endüstriye dönüşmüştür. Olağanüstü hafif özellikleri onları diğerlerinden ayırır ve benzersiz bir güç-ağırlık oranı sayesinde gelişmiş performans sağlar.

İTO Başkanı Şekib Avdagiç, kompozit malzeme teknolojisindeki dönüşümün çeşitli sektörleri doğrudan etkilediğini belirtti. Havacılık, otomotiv, borular ve tanklar, inşaat mühendisliği, savunma, güvenlik, tasarım, elektronik, tıp ve gemi yapımını kompozit malzemelerden belirgin bir şekilde yararlanan endüstriler olarak vurguladı.

Avdagiç, “Kompozitler ulaşım, inşaat, enerji, spor ve sağlık başta olmak üzere birçok sektörün geleceğini şekillendiriyor. Kompozit malzemeler, başarılı bir şekilde entegre oldukları tüm sektörlerde devrim yarattı ve elektrikli araçlar önemli bir uygulama oldu. Uzay araçlarından motor bileşenlerine kadar giderek daha fazla kullanılıyorlar.”

Türkiye’nin yerli savaş uçaklarında kompozit malzeme kullanıldığına dikkat çeken KAAN, Avdagiç, “Olağanüstü hafiflik özellikleriyle bilinen kompozit malzemeler, Türkiye’nin teknoloji üretiminde kritik bir malzeme. Bu bakımdan kompozitler geleceğimizi temsil ediyor ve özellikle yerli savaş uçağımız KAAN’da başarılarına şahit olduk” dedi.

Şekib Avdagiç, Türkiye’nin Avrupa kompozit pazarındaki lider konumunun altını çizerek, Türkiye kompozit malzeme pazar büyüklüğünün 1,5 milyar Euro’yu aştığını belirtti. Avdagiç’e göre, Türkiye 2023 yılında 267.000 ton kompozit malzeme ihraç etti. 11. Kalkınma Planı’na atıfta bulunarak, Türkiye’de yaklaşık 180 orta ve büyük ölçekli şirket ile kompozit ile ilgili faaliyetlerde bulunan 800 civarında şirket bulunduğunu ve 8.000’den fazla kişiye istihdam sağladığını belirtti.

Avdagiç, Türk kompozit sektörünün hızlı ve sürdürülebilir gelişiminden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Türk kompozit sektörü, küresel ekonomik gelişmelere ve ulusal dinamiklerin etkisine uygun olarak, Avrupa ve küresel oranların üzerinde bir büyüme göstermektedir.” dedi.

ÖNEMLİ

Çin’de 168 Ton Altın Rezervi Keşfi

Dünya genelinde altın, en değerli yatırım aracı olarak belirginlik kazanıyor. Çin'de ise üç bölgede toplam 168 ton altın rezervi bulundu.

Kartalkaya’da Otel Yangını: 10 Ölü 32 Yaralı

Kartalkaya'daki otel yangınında 10 kişi hayatını kaybederken, 31 kişi yaralandı. Tahliye edilen tatilciler, çevredeki otellere yerleştirildi; yangın, itfaiye ekipleri tarafından kontrol altına alındı.

Daha Fazlası!