DAVA SÜRECİ VE BOŞANMA KARARI
Diyarbakır’da yapılan boşanma davasında mahkeme, kadın öğretmen N.K.’nin, F.K.’ye ayda 3 bin TL yoksulluk nafakası ödemesine hükmetti. N.K., daha önceki evliliğinden 2 çocuğu olan F.K. ile 2009 yılında evlendi. Çiftin, geçen zaman içinde 1 çocuğu daha oldu. N.K., ‘Evlilik birliğinin temelden sarsılması’ gerekçesiyle boşanma davası açtı. F.K. ise boşanma davasına karşılık vererek, yoksulluk nafakası ve maddi tazminat talep etti. Diyarbakır 1’inci Aile Mahkemesi’nde yaklaşık 2 yıl süren dava sonucunda, çiftin boşanma işlemi gerçekleşti. Ayrıca, boşanma sürecinde işsiz olan F.K.’ye, kadın öğretmen N.K.’nin ayda 3 bin TL süresiz nafaka ödemesine karar verildi.
NAFAKA KARARININ GEREKEN NEDENLERİ
F.K.’nin avukatı Ayşegül Birtane İpek, davada erkek eşin kadın eş tarafından ödenecek süresiz nafaka almasına karar verildiğini ifade etti. “Hukuk davaları ve özellikle boşanma dosyalarıyla ilgileniyorum. İki yıl önce Diyarbakır 1’inci Aile Mahkemesi nezdinde kadın eş tarafından açılan evlilik birliğinin sarsılmasına dayalı boşanma davasında, karşı dava açarak boşanma talep ettik. Yoksulluk nafakası ve maddi manevi tazminat taleplerimiz bu süreçte dosyaya yansıdı. Yaklaşık 2 yıl süren yargılamada yerel mahkeme karara bağladı. Her iki taraf eşit kusurlu kabul edildi ve boşanma davası kabul edildi. Yerel mahkeme, Türk Medeni Kanunu’nun 175’inci maddesi çerçevesinde yoksulluk nafakasına hükmetti” diye belirtti.
MÜVEKKİLİNİN YAŞADIĞI ZORLUKLAR
İpek, müvekkilinin ikinci evliliğinin olduğunu dile getirirken, Türk Medeni Kanunu’na göre “Daha ağır kusurlu olmamak koşuluyla, kadın-erkek fark etmeksizin, nafakaya karar verilebilir.” açıklamasında bulundu. Sözlerine devam eden İpek, müvekkilinin düzenli bir geliri olmadığını ve nafaka almasına bu nedenle karar verildiğini söyledi. “Müvekkilimin ilk evliliğinden 2 çocuğu var. Ancak kadın eş bu durumu bilerek müvekkilimle evlilik birliğine girdi. Müvekkilim, önceki evliliğinden olan çocuklarını benimseyemedi ve onlara hakaret etti. Evlilik birliğini çekilmez hale getirdi” dedi.
KARARA İTİRAZ SÜRECİ
Verilen nafaka kararını makul bulan İpek, “Kadın ve erkek için eşit koşul aranmıyor. Düzenli geliri olmaması ve boşanmayla yoksulluğa düşmesi yeterli bir durum” şeklinde konuştu. Hem taraflarının, hem de kadın vekilinin dosyayı Bölge Adliye Mahkemesi’ne taşıdığını ifade eden İpek, bu aşamada değerlendirmelerin kendileri için önemli olduğunu belirtti. İpek, “Eşit kusur durumunun hata içerdiğini düşünüyoruz. İlk evlilikten olan çocukların yaşadığı psikolojik şiddet ve hakaretler hayatlarını olumsuz etkiledi. Bu nedenle dosya daha farklı bir sonuca ulaşabilirdi” diye ekledi.